in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха ОМГОМГ

Закинтос – островът на костенурките Карета карета

Йонийските острови са онази част от Гърция, която ако имате възможност, задължително трябва да посетите. На който и от тях да се спрете, няма да сбъркате. Пътят обаче никак не е кратък, затова си заслужава да планирате по-дълъг престой.

Третият по големина от Йонийските острови и една от най-популярните туристически дестинации е Закинтос – островът на костенурките Карета карета и тюлени монаси. До острова, известен още като Заливът на костенурките, се стига със самолет или ферибот, който ще ви отведе до столицата Занте, откъдето има туристически автобусчета до съседните населени места.

Epic view of Shipwreck middle of sandy Navagio beach surrounded by azure deep turquoise sea

Където и да решите да отседнете, няма да съжалявате. Закинтос е изключително красив остров, с богата растителност и тюркоазени плажове. Най-известният от тях е заливът на корабокрушенците – Навагио. До него може да се стигне с лодка от плажа Свети Никола.

Престоят на лодките е около половин час, тъй като потокът от туристи е голям и няма вариант за целодневен плаж. Но определено това пътешествие си заслужава да се изживее.

Panoramic view of Navagio beach, Zakynthos island, Greece. Shipwreck bay with turquoise water and

Заливът на корабокрушенците е разположен между две 200-метрови отвесни скали, които създават усещане за нереалност, а в подножието им е корабокруширалият кораб. Водата е тюркоазена и изключително приятна за къпане.

На път за Навагио, с лодките ще се отбиете до Сините пещери, които са изключително красиви. В тях може да се гмуркате и да ги разгледате отблизо.

Aerial view of Agios Nikolaos blue caves in Zakynthos (Zante)

Има вариант да отидете с кола и до горната част на скалите и да видите плажа от високо. Тази гледка също не е за изпускане.

Друг известен плаж на острова е Лаганас. Там имате възможност да се качите в подводница и да се срещнете отблизо с костенурките Карета карета. Смята се, че те обитават острова повече от един милион години.

Bridge to Cameo Island, Zakynthos, Greece

Камео е плаж, който също заслужава вниманието на туристите с белите чаршафи, поставени на въже високо над водата. Той е разположен на частно островче до пристанището Агиос Состис. До плажа се стига по дървено мостче и има такса за влизане, която не е висока (под 10€). Той е малък, но много красив плаж. Разполага и с бар.

view of Cameo Island in Zakynthos (Zante) island, in Greece

В южната част на Закинтос се намират пещерите Кери. До тях може да се стигне с лодка, кораб или подводница, като се тръгва от пристанището Лимни Кери.

View of Keri blue caves in Zakynthos (Zante) island, in Greece

Ако искате да вечеряте на приятно място с красива гледка, може да се разходите до хълма Бохали. Той се намира над столицата Занте. На хълма има няколко заведения, откъдето гледката към града и морето е впечатляваща и през деня, и вечерта.

Turtle

На остров Закинтос има два плажа, които носят името Свети Никола. Единият е разположен на север от полуостров Василикос. На брега могат да се видят гнездата на костенурките Карета карета, които всяка година снасят яйцата си там. Можете да посетите и музей на костенурките в непосредствена близост до плажа. На няколко километра има се намира Банана бийч, приятен плаж за целодневен престой.

Loading

  • Посещавали ли сте Йонийските острови?

    Navagio beach, Zakynthos, Greece. Tourist trip boats visiting and leaving Shipwreck bay with
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА НА АВСТРАЛИЯ

Българин създава в Австралия революционен за времето си стол

Романът „Обитаемият остров“ излиза в ново издание