in

Заешко с картофи и моркови

Заешко

Месото е изключително важен елемент от менюто, тъй като дава на тялото жизненоважни хранителни вещества.

Важно е да се яде месо, но ако искате да се храните здравословно, много внимателно трябва да подбирате месото, което консумирате. Въпреки че пилешкото и свинското са най-популярните и може би са най-вкусните меса, те не са най-добрият избор.

Едно от най-полезните меса е заешкото. Заекът има най-висок процент смилаеми протеини в сравнение с другите видове месо, като същевременно има най-ниско количество мазнини. Макар и с малко количество мазнини като цяло, заешкото е богато на здравословни мазнини като полиненаситени и мононенаситени мазнини.

Освен това заешкото има по-малко калории и по-малко холестерол от повечето други меса.

Приготвянето на заешко определено е по-трудно, в сравнение с готвенето на пилешко или свинско, но има и лесни яситя, каквото е задушеното заешко с картофи и моркови.

Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

  • 800 грама заешко месо
  • 3 глави лук
  • 3 моркова
  • ½ глава целина
  • 6-7 картофа
  • 100 грама бекон
  • 2 глави чесън
  • 6 с.л. доматено пюре
  • сол и черен пипер
  • 1 стрък мащерка

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете и нарежете заека на едри парчета.

Обелете едната глава чесън и направете малък прорез във всяко парче месо, за да сложите по една скилидка чесън и по малко бекон.

Обелете и нарежете картофите, морковите, целината и лука. Морковите и картофите трябва да бъдат нарязани на едро, лукът трябва да е на кръгчета, а целината- на ситно.

Вземете голям глинен съд и сложете малко мазнина на дъното. Наредете един ред месо, поръсете със сол и черен пипер. Наредете един пласт от зеленчуците и поръсете с 1-2 лъжици доматено пюре.

Продължете да редите с още един ред месо, отново зеленчуци и отново домати. Добавете и останалата глава чесън, без да я белите. Сложете и мащерката.

Когато сте наредили всички продукти, добавете вода. Водата трябва да бъде около ¾ от съда.

Сложете съда в студена фурна и печете на 200° около 1 час.

Преди да сервирате, извадете стръкчетата мащерка и главата чесън.

  • Консумирате ли заешко месо?

    Заешко месо
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

офис

Думи и фрази, които трябва да избягвате в работна среда

Путин

„Tроловете на Путин“ – цялата истина за руската информационна война