in

Заешко с картофи и моркови

Заешко

Месото е изключително важен елемент от менюто, тъй като дава на тялото жизненоважни хранителни вещества.

Важно е да се яде месо, но ако искате да се храните здравословно, много внимателно трябва да подбирате месото, което консумирате. Въпреки че пилешкото и свинското са най-популярните и може би са най-вкусните меса, те не са най-добрият избор.

Едно от най-полезните меса е заешкото. Заекът има най-висок процент смилаеми протеини в сравнение с другите видове месо, като същевременно има най-ниско количество мазнини. Макар и с малко количество мазнини като цяло, заешкото е богато на здравословни мазнини като полиненаситени и мононенаситени мазнини.

Освен това заешкото има по-малко калории и по-малко холестерол от повечето други меса.

Приготвянето на заешко определено е по-трудно, в сравнение с готвенето на пилешко или свинско, но има и лесни яситя, каквото е задушеното заешко с картофи и моркови.

Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

  • 800 грама заешко месо
  • 3 глави лук
  • 3 моркова
  • ½ глава целина
  • 6-7 картофа
  • 100 грама бекон
  • 2 глави чесън
  • 6 с.л. доматено пюре
  • сол и черен пипер
  • 1 стрък мащерка

Начин на приготвяне:

Измийте, почистете и нарежете заека на едри парчета.

Обелете едната глава чесън и направете малък прорез във всяко парче месо, за да сложите по една скилидка чесън и по малко бекон.

Обелете и нарежете картофите, морковите, целината и лука. Морковите и картофите трябва да бъдат нарязани на едро, лукът трябва да е на кръгчета, а целината- на ситно.

Вземете голям глинен съд и сложете малко мазнина на дъното. Наредете един ред месо, поръсете със сол и черен пипер. Наредете един пласт от зеленчуците и поръсете с 1-2 лъжици доматено пюре.

Продължете да редите с още един ред месо, отново зеленчуци и отново домати. Добавете и останалата глава чесън, без да я белите. Сложете и мащерката.

Когато сте наредили всички продукти, добавете вода. Водата трябва да бъде около ¾ от съда.

Сложете съда в студена фурна и печете на 200° около 1 час.

Преди да сервирате, извадете стръкчетата мащерка и главата чесън.

Loading

  • Консумирате ли заешко месо?

    Заешко месо
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

офис

Думи и фрази, които трябва да избягвате в работна среда

Путин

„Tроловете на Путин“ – цялата истина за руската информационна война