in

Дънките – модна класика, тръгнала като работно облекло

Дънки

На 6 юни 1850 г. Леви Щраус пуска на пазара своите първи сини джинси. Дънките, които днес вече са модна класика, първоначално са създадени като работно облекло на миньорите по време на Златната треска в Калифорния през XIX в. и стават модерни едва през 50-те години на XX в. Най-старият известен предшественик на джинсовия плат е индийското дебело памучно платно, наречено dungaree. То се боядисвало в цвят индиго и през XVI в. се продавало край Форт Донгарий, близо до Мумбай (Бомбай).

Съвременните джинси са създадени в Генуа (Италия), откъдето носят и името си, когато тя е независима република и морска сила. Те са предпочитани от генуезките моряци, тъй като били здрави, удобни и лесни за поддръжка (матросите ги перат в големи мрежи, влачени зад кораба.) Платът тип „деним“ пък идва от град Ним, Франция – откъдето и името му.

Бизнесът на Levi’s

През 50-те години на 19 в. натурализираният немски търговец от еврейски произход Леви Щраус продава джинси с марката „Леви’с“ на миньорите в Калифорния и бизнесът му процъфтява. Един от неговите постоянни клиенти е латвийският шивач от еврейски произход Джейкъб Дейвис, който редовно купува джинсов плат на едро. Именно на Дейвис хрумва идеята да използва медни нитове за подсилване панталоните на местата, където са най-слаби, тъй като златотърсачите се оплакват от неиздръжливостта им предвид тежката работа, с която се занимават.

Шивачът обаче не разполага с необходимата сума пари, за да плати патента на своето откритие, така че се обажда на Щраус и му предлага съвместен бизнес. Така на 20 май 1873 г. двамата партньори получават патент за „Подобрение в укрепването на джобовете“. От този момент започва масовото производство на джинси с марката „Леви’с“. Първите панталони са все още кафяви, изработени от конопени влакна и се придържат от тиранти. Скоро Щраус започва да използва деним – памучен плат, който се оцветява в синьо с индиго.

Ръбовете на джобовете обаче все още са недостатъчно груби за златотърсачите, които пъхат в тях всякакви материали от мините. През декември 1870 г. на Якоб Дейвис – шивач от Рига, му хрумва да нитова краищата на джобовете на панталоните, за да ги подсили.

Дънките имат много разновидности днес, но тенденцията, която е постоянна е, че те никога не излизат от мода.

Прочетете още:

8 начина да направите ежедневните си тоалети по-шик

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Екип колеги

7 начина да разберете колко печелят вашите колеги

Паник атака

Как да се справим с паник атаките