Гирос е едно от най-популярните гръцки ястия. Наподобява дюнер по форма, но съставките са различни и най-вече питката.
В Гърция обикновено гиросите се правят със свинско месо, но в другите държави се използват също пилешко и телешко. Макар традиционната рецепта за гирос да е със свинско, пилешкото месо е малко по-подходящо за горещите летни дни.
Печенето на месо, нанизано на вертикален шиш, е създадено още през 19-ти век в Османската империя и се нарича дюнер кебап. След Втората световна война, при обмена на населението между Гърция и Турция, дюнер кебапът е пренесен и в Гърция. Гърците леко променят рецептата и започват да правят дюнер кебап предимно със свинско месо и да го сервират с дзадзики. По-късно добавят гръцка питка, различни зеленчуци и пържени картофи и се появява гиросът в сегашния му вид.
Освен завити във формата на дюнер, има гироси, които се сервират в чиния, като просто различните съставки са наредени на купчинки.
Ето как да приготвите вкусни домашни гироси с пилешко:
Необходимки продукти:
- 700 грама пилешко месо
- 5 с.л. зехтин
- 1 ч.ч. кисело мляко
- сокът от 1 лимон
- 2 с.л. оцет
- 3 скилидки чесън
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. кимион
- сол и черен пипер
- 4 гръцки питки
- 1 домат
- 1 глава лук
- 1 краставица
- 1 зелена чушка
- 100 грама маслини
- 200 грама дзадзики
Начин на приготвяне:
В голяма купа комбинирайте киселото мляко, 3 с.л. зехтин, лимоновия сок, оцета, накълцания чесън и подправките.
Измийте и нарежете пилешкото месо на едри парчета.
Добавете го към маринатата и разбъркайте добре.
Оставете да престои поне 1 час, за да се овкуси добре.
Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете пилешкото месо. Гответе до златисто, като разбърквате от време на време, за да не залепне.
Вземете чист тиган и леко загрейте питките.
Намажете ги с дзадзики, добавете пилешко месо, нарязаните зеленчуци и маслини, като предварително сте извадили костилките и сте ги нарязали.
Завийте питката така, че да приеме формата на дюнер, увийте долната част на гироса с хартия за печене, за да не се разтваря.
Можете да сервирате с още дзадзики и пържени картофи.
-
Обичате ли гръцка храна?
-
Да
-
Не
-