in

СладкоСладко

Домашно приготвени гръцки гироси

Гироси

Гирос е едно от най-популярните гръцки ястия. Наподобява дюнер по форма, но съставките са различни и най-вече питката.

В Гърция обикновено гиросите се правят със свинско месо, но в другите държави се използват също пилешко и телешко. Макар традиционната рецепта за гирос да е със свинско, пилешкото месо е малко по-подходящо за горещите летни дни.

Печенето на месо, нанизано на вертикален шиш, е създадено още през 19-ти век в Османската империя и се нарича дюнер кебап. След Втората световна война, при обмена на населението между Гърция и Турция, дюнер кебапът е пренесен и в Гърция. Гърците леко променят рецептата и започват да правят дюнер кебап предимно със свинско месо и да го сервират с дзадзики. По-късно добавят гръцка питка, различни зеленчуци и пържени картофи и се появява гиросът в сегашния му вид.

Освен завити във формата на дюнер, има гироси, които се сервират в чиния, като просто различните съставки са наредени на купчинки.

Ето как да приготвите вкусни домашни гироси с пилешко:

Необходимки продукти:

  • 700 грама пилешко месо
  • 5 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • сокът от 1 лимон
  • 2 с.л. оцет
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. кимион
  • сол и черен пипер
  • 4 гръцки питки
  • 1 домат
  • 1 глава лук
  • 1 краставица
  • 1 зелена чушка
  • 100 грама маслини
  • 200 грама дзадзики

Начин на приготвяне:

В голяма купа комбинирайте киселото мляко, 3 с.л. зехтин, лимоновия сок, оцета, накълцания чесън и подправките.

Измийте и нарежете пилешкото месо на едри парчета.

Добавете го към маринатата и разбъркайте добре.

Оставете да престои поне 1 час, за да се овкуси добре.

Загрейте 2 с.л. зехтин в дълбок тиган и запържете пилешкото месо. Гответе до златисто, като разбърквате от време на време, за да не залепне.

Вземете чист тиган и леко загрейте питките.

Намажете ги с дзадзики, добавете пилешко месо, нарязаните зеленчуци и маслини, като предварително сте извадили костилките и сте ги нарязали.

Завийте питката така, че да приеме формата на дюнер, увийте долната част на гироса с хартия за печене, за да не се разтваря.

Можете да сервирате с още дзадзики и пържени картофи.

Loading

  • Обичате ли гръцка храна?

    Гръцка храна
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тенденции фитнес

Топ 7 фитнес тенденции това лято

котка

Всичко, което трябва да знаете за живота с котка