in

Домашни правила за уютна зима

Зимата чука на вратата, а с нея и надеждата, че най-после идва време за празнуване. Но как да превърнем домовете си от скучeн хоум офис в топло уютно местенцe, с празнична атмосфера?

Да започнем със стената зад нас. Това е единственото място, което колеги, приятели, партньори виждат всеки път, когато се включим за онлайн сесия. Изненадайте ги с нещо различно – светещи лампички, коледни мотиви по стената, чорапчето на Дядо Коледа – хората, с които работите дистанционно със сигурност ще бъдат впечатлени. Това ще внесе оживление и разнообразие в работния ви ден. Ако можете да сложите до вас или зад вас и украсеното коледно дръвче или запалена коледна свещичка, това ще зарадва всички, които участват в онлайн работата на екипа.

А после? За разлика от миналата зима, когато пандемията ни свари не съвсем подготвени за посрещането на гости, през тази сякаш любимото ни занимание да се събираме със семейството или с приятелите отново се завръща. Има шанс забраните за пътуване или за събиране на повече от няколко души на едно място да не важат. Време е да създадем онзи домашен уют, който COVID-19 ни отне през изминалите месеци, и където ще се насладим на празника с любими хора. Ето няколко съвeта, които могат да ви вдъхновят:

1. „Старомодни“ писмени покани заменят скучните уговорки

Ако сте работили от вкъщи през последните месеци и ви е омръзнало, разбираемо е да жадувате за нещо изненадващо и различно! Може би сте уговорили местата за празнуване със семейството и приятелите си. Но ако вие сте домакини на някое от тях, можете да ги изненадате. Импровизирани ръчно написани покани с текстчета Къде, Кога, Какво, Как, С кого и Защо, мога да бъдат оригинален начин да напомните на всички къде и кога да дойдат за празника, какво да облекат или какво да носят.

2. Топла пейка

За мнозина мястото за сядане в антрето на дома е просто мебел за обуване на обувки. Малцина са помислили да изнесат тази пейка на прага на къщата или на терасата през зимата. Изобретателят от Сан Франциско Аарон Джонс внася уют в зимния дом със затоплена пейка. Тя може да приюти гостите, които искат да пият греяно вино, докато се насаждават на празничните фойерверки в студените зимни нощи. Достатъчно е да поставите до захранването със светещите лампички още едно – на обикновено електрическо одеало, което иначе използвате за затопляне на леглата. Гостите ще бъдат доволни и не толкова изненадани от идеята да стоят навън през зимата.

3. Поощрете разговорите

Големите компании по празниците са нещо обичайно, но невинаги всички гости се познават. Умението за социализиране не е бързо и лесно за всеки, а тъкмо някоя нова среща може да направи празника в нова компания незабравим. Ако сте домакин, помислите да улесните общуването между вашите гости. Разположeте много местенца за започване на разговор. Възглавници и пуфове, разхвърляни тук или там из стаята са добра идея. Гостите ви могат да седнат на тях и да сменят местата си, когато пожелаят. Със сигурност те са по-модерен и практимен вариант, откоркото скучния статичен диван и недостигащите винаги столове. Ако планирате вечеря на маса, можете да поставите картички с местата на гостите, особено ако не всички се познават помежду си.

4. Изкуство на стената

Всички видове визуални детайли по стените – пъзели, фотографии, пана, снимки, са фантастичен начин за започване на разговор. Като допълнение, вашият нюх към произведения на изкуството, без съмнение ще впечатли гостите ви. Една от изненадващите тенденции през 2020 г. беше, че хората не само не спряха да купуват изкуство, но се стремяха към него макар и онлайн, за да надвият еднообразието на пандемията.

5. Бъдете семпли

Омръзнало ви е да стоите месеци наред в една и съща стая превърната по неволя в офис? Разбираемо. Сега е моментът да внесете разнообразие. Не е нужно да пръскате излишни пари. Няколко вази с есенни листа в пъстри цветове, купа кестени, набор клонки от бор, ела или смърч, 5-6 шишарки, събрани в планината, камъни и миди, събрани през лятото, вършат чудесна работа.

5. Микропроекти

Много хора мислят, че трябва да похарчат сериозни пари, за да направят цялата къща уютна. Не е нужно да правите това. Дизайнерите днес се фокусират върху т. нар. микродекориране. То набляга на елементи в избрани части на дома. В това отношение възможностите за полет на вашата фантазия са безгранични. Една настолна лампа, преместена на ново място, фруктиера със сезонни плодове, единично кресло, поставено с лице към прозореца или до набор от свещи, който замества липсващата камина, ще бъдат чудесни акценти, които ще преобразят дома ви.

6. Камината

Ако разполагате с истинска камина, сте истински късметлия – няма нищо по-уютно в зимната вечер от пукота на горящи в нея съчки. Ако нямате камина, може да я замените с много добра имитация, каквато е електрическата камина. По магазините могат да се намерят много и различни варианти. Но ако тази идея ви се струва скъпа, можете да намерите „безплатна“ камина в You Tube. Достатъчно е да потърсите клучова дума Fire Place и ще намерите различни предложения – от камина с пукот на съчки до камина с релаксираща музика.

7. Празничната трапеза

Разбира се, тя е „гвоздеят“ на програмата в празничната вечер. Предвидете за масата покривка и салфетки в коледни мотиви. Пригответе един или два от вашите любими специалитети за гостите. Но не изключвайте и модерния подход – предварителна уговорка кой с какво ще допринесе за богатството на трапезата. Така няма да ви се наложи да ядете едни и същи повтарящи се храни, а приготовленията няма да натоварят само домакините.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Сиела

„Вкусът на България“ в 100 рецепти

10 креативни идеи за коледни подаръци