in

Добър или щастлив живот?

Какво прави животът ни добър? Може ли да се измери този показател? Кой живот е по-добър – хедонистичният или смисленият – две концепции, наложени от Аристотел. Ново изследване на социалните психолози Шиге Ойши от Университета във Виржиния и Ерин Уестгейт от Университета във Флорида, опитва да даде отговор на тези въпроси.

Според проучването, публикувано в онлайн изданието на американската психологическа асоциация Psychological Review, има един показател, който може да направи опит в тази посока. Това е да живеем по начин, който може да бъде дефиниран като „психолоически богат“. Това „особено богатство“ според учените се определя от преживявания, които са извън обичайното. Те са разнообразни, комплексни и може би най-важното – причиняват промяна на перспективата у човека, която минава през тях.

Новото изследване на Ойши и Уестгейт разкрива, че за някои хора психолически богатият живот е по-важен, отколкото това да бъдат щастливи, или да намират смисъл – два от главните показатели, върху които психологическите изследвания обикновено се концентрират, когато става въпрос за оценяване на това дали един живот е добър. „За разлика от щастливия или смислен живот, психологически богатият живот се характеризира с интересни и променящи възгледите преживявания“, казват двете изследователки.

Те представят емпирични доказателства, че щастието, усещането за смисъл и психологическото богатство са свързани, но се различават и се описват като аспекти на добрия живот със собствени корелации. Според тях психологическото богатство не е напълно независимо от щастието и смислеността, но намират, че то е част от качествения живот, което се нуждае от повече внимание.

Те напомнят, че да имаш щастлив живот включва цели и стремежи като позитивни чувства и общо задоволство, а намирането на смисъл в живота се асоциира с реализиране на потенциала и представяне по най-добрия начин на нашите таланти. Двете изследователки направили проучване сред 1336 студенти и открили, че психологическото богатство може да бъде разделено от щастието и усещането за смисъла на живота, когато се отнася за хора, които оценяват своя собствен живот.

„За разлика от щастието, нашата концепция за „пълноценност“ допуска и моменти на дискомфорт и не толкова приятни емоции“, пишат изследователките.

Допълнителен анализ на предишни изследвания на „психологическото богатство“ потвърждават верността на този трети показател за добрия живот. Той е валиден и отвъд общества, които са богати, образовани и демократични. Оказва се, че хората, които предпочитат психологически богатия живот, пред щастливия или смислен живот, съществуват в страни, разнородни по икономически и социални показатели.

Според изследване, проведено сред 3728 души в 9 страни, концепцията за „психологически богатия живот“ е припозната от почти 17% от германците и от около 16% от хората в Индия, Корея и Япония. „Това покаазва, че доста голям брой хора по света биха предпочели психологически богатия живот, вместо щастливия или смислен живот. Приблизително една трета казват, че нещо, което са определили като най-голямо съжаление в живота, щеше да направи живота им психологически по-богат“, казват Ойши и Уестгейт.

Като пример за психологическата пълнота, която хората търсят, те дават преместването в друга страна, промяна на кариерата или потапяне в предизвикателно изкуство. Изненадващото заключение на двете авторки е, че добрият живот не винаги може да бъде приятен и, че има ценности в живота на всеки, които дават различна перспектива.

Според учените има и други фактори, освен тези три аспекта, които трябва да бъдат взети предвид – ученето, креативността или грижата за другите.

30Концепцията за психологически богат живот би могла да предложи различен подход на хората, когато оценяват своите постижения и когато търсят какво трябва да променят в начина си на живот. „Резултатите от това изследване ни отвеждат отвъд понятия като хедонистичен и смислен живот, и поставят основа за изследване на психологическото богаствто, като друго измерение на добрия живот“, заключават авторките на изследването.

  • А вие как определяте живота си?

    Woman in the hat happiness in the nature
    • Щастлив
    • Добър

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Черната кутия – история за „Успелия“ и „Неуспелия“ българин

2022 – годината на Черния воден тигър