in

ЛюбовЛюбов

Детето да заспива до вас не е лош навик!

навик дете

Когато станем родители получаваме толкова много поискани и непоискани съвети, че понякога за самите нас е трудно да преценим кое е добре и кое не за детето ни. Трудно е да държим всичко под контрол и едновременно с това да се чувстваме щастливи и удовлетворени от родителството и живота си като цяло.

Светът, в който живеем, ни залива със съвети, следваме стереотипи и различни методи на възпитание, опитваме се да бъдем модерни родители, но единственото, от което нашите деца се нуждаят, е… любов. И те трябва да я получават, да я усещат, да се чувстват обичани. В крайна сметка всички искаме едно – децата ни да бъдат щастливи. А когато са малки, на тях им трябва много малко – прегръдката и вниманието на мама.

Един от съветите, които най-често получаваме, е да научим детето ни да заспива само, дори и да се налага да го оставяме да плаче дълго време в креватчето си. В противен случай – „много трудно ще го отучим от този навик“.

Истината е, че няма нищо лошо да лежите вечер с детето си, да гледате книжки или да му прочетете приказка и накрая то да се унесе в прегръдките на мама. Тези моменти са безценни и няма да се върнат. След това ще го пренесете в креватчето му.

И не, не е вярно, че детето няма да се отучи само да заспива с вас. В един момент то просто ще порасне, ще иска да бъде самостоятелно и да спи само в стаята си. Тогава ще искате да го гушкате и да прекарвате това време с него, но ще бъде все по-трудно. То вече не е бебе, а голямо дете и иска да се държи като такова.

Когато са малки, децата имат нужда от вас и няма нищо лошо да бъдете до тях в този момент. Ако мъничето го е страх да заспива само, просто бъдете до него и му дайте топлината, от която то има нужда.

Един ден това ще бъде момент от неговото детство и един от най-съкровените спомени на детето ви. И любими. И топли. И с мирис на мама. А този спомен е неповторим, знаем го от личен опит…

  • Случва ли се често детето ви да заспива до вас?

    top view of mother sleeping in bed with kids
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Модиано

Модиано до мозъка на костите си

Божана Кацарова

Божана Кацарова пред Oshte.bg: Първото ми ястие беше по-скоро пожар в кухнята