in

„Даниел“ – ужасяващите измерения на трагедията в Сирия

От началото на войната в Сирия са убити стотици хиляди души, немалка част от тях са деца. Днес над 90% от сирийците живеят в бедност и са подложени на невъобразими страдания. Кризата ги е докарала до истинска агония, а страната е обхваната от изключително тежка хуманитарна криза.

Във военния конфликт участват Ирак, САЩ, Русия, Турция. Филмът „Даниел“, грабнал много кинонагради, говори за конфликта в Сирия, а зрителите сякаш се пренасят в страната. Лентата разказва историята на датския фотограф Даниел Руй, който е заловен от ИДИЛ през 2013 г. и е държан като заложник в продължение на 398 дни. Нилс Арден Оплев е създал поглъщаща драма за психическия тормоз и физическите изтезания, на които са подложени жертвите на отвличане. Историята вплита умело състоянието на страната, как се поддържа режимът и как жертвите на отвличане живеят след като са се измъкнали от Сирия.

Над 600 000 жертви, близо 13 милиона прокудени

До момента в сирийския военен конфликт са загинали над 600 000 души, става ясно от доклад на Международната хуманитарна организация World Vision, изработен в сътрудничество с Frontiers Economics. Близо 13 милиона души са били прокудени от родните им места – т.е. повече от половината сирийско население отпреди началото на войната. „Моите преживявания не са по-тежки в сравнение с тези на някои хора, изблягали от Сирия“, разказва във филма Даниел Руй. Той е последният заложник, измъкнал се жив оттам. Историята представя как терористичните групировки се издържат – взимайки откуп от страните на заловените чуждестранни журналисти и фоторепортери. И как правителството на Дания отказва да преговаря с терористи и да плати исканите от тях 2 милиона. Семейството на Даниел събира парите само чрез дарителство. Филмът е направен по действителен случай.

Изгубеното поколение на Сирия

Икономическите щети от конфликта възлизат на около един трилион евро. Даже и войната да бъде прекратена незабавно, последиците за здравето и образованието на децата ще изискват нови разходи от 1,7 трилиона долара до 2035 година. Още един щрих от измеренията на трагедията!

Войната е нанесла на подрастващото поколение в Сирия сериозни поражения, причинени от липсата на учебни занятия и на достъп до здравеопазване, включително и съкращаване на продължителността на живота с 13 години. От началото на конфликта са били убити около 55 000 деца, някои от тях дори са екзекутирани или са починали в резултат на изтезания. Много от момичетата пък живеят в постоянен страх от изнасилвания. Истинските щети, нанесени на подрастващите, ще могат да бъдат окончателно оценени чак след като се установят последиците от травматичните преживявания, от липсата на медицински грижи, от липсата на работа и провалените им мечти за бъдещето. Международната общност е убедена, че  младото поколение в Сирия няма да е в състояние да участва в изграждането на страната, ако не получи подкрепа отвън.

Филмът ни пренася и в света на децата, които не могат да се измъкнат и остават в плен на кръговрата от насилие и от малки ги вплитат в терористични организации – още невръстни им дават оръжие.

Как хуманитарните помощи помагат и укрепват властта на Асад

Има и други измерения на конфликта. Близки до режима сирийски бизнесмени са натрупали състояние по време на войната, те продължават да злоупотребяват с доставките на хуманитарни помощи, за да пълнят джобовете си. Към изискванията, които режимът поставя пред хуманитарните организации, за да могат да работят в Сирия, е и това, че значителен дял от помощите трябва да идват от сирийски търговци. И те делят печалбите си с режима. Така помощите непряко подпомогат и укрепват правителството в Дамаск в годините на войната. Публична тайна е, че Асад редовно е давал предимство на лоялните към него народностни групи и се е стремял да осуети снабдяването отвъд фронтовите линии. Ако разпределението на помощите на ООН потече единствено през Дамаск, може да се предположи, че режимът и по-нататък ще упражнява монопол спрямо онази част от населението, която живее под контрола на бунтовниците. А това би могло да отприщи поредната бежанска вълна към Турция.

Европа и в бъдеще ще трябва да приема сирийски бежанци. Това е цената, която плаща за неспособността си да се намеси ефикасно в конфликта. А що се отнася до Сирия – за хората там е повече от ясно, че Западният свят същевременно е и не е защитник на човешките права. Филмът „Даниел“ го доказва.

Конфликтът в Сирия избухва през март 2011 година след протести срещу правителството на Башар Асад. Силите за сигурност тогава подхождат към демонстрантите с насилие. Това поражда нови недоволства, в резултат на които се разразява гражданска война с международно участие. Междувременно правителството контролира отново около две трети от територията на страната. Поради въведените международни санкции то се намира в силна изолация. Всички усилия за политическо решение на конфликта засега остават безуспешни.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Жива мрежа“ – как човешкият мозък се адаптира към реалността

Димитровден е – зимата започва!