in

Големите очаквания: не, житният режим не е магическа диета!

житният режим

Пробвали ли сте вече житния режим на Петър Дънов? Ако поне веднъж сте минавали успешно през тези прословути 10 февруарски дни, в които дневното меню е ограничено до 100 грама накиснато в термос с вряла вода от предишната нощ жито, 3 ябълки, 3 лъжици мед и 9 ореха (да, абсолютно нищо друго!), най-вероятно в този момент се усмихвате, четейки тези редове.

Просто житният режим е едно от най-енергизиращите занимания, които може да си подарите – и неслучайно казвам „занимание“, защото има голяма доза церемониалност в изпълнението му, а изпиването на житната вода рано сутрин се превръща в истински ритуал за започването на деня…

Със сигурност сте забелязали и как кожата ви се прояснява и буквално почва да „грее“ след 3-4 дни без токсини, и колко по-леки и някак обновени се усещате. Истината е, че житният режим на Дънов е именно това: начин за пречистване на духа и тялото, който, ако е правилно съчетан и с по-смирено отношение към всекидневието и по-близко общуване с природата, може буквало да ви презареди за цяла година напред, до следващия февруари!

Като човек, който от няколко години минава през тези 10 дни на пост и ритуално обновление, спокойно мога да заявя, че към края на режима не само физически чувствам лекота и свежест, но и възприятията ми са избистрени, а също така усещам (нещо иначе необичайно за трескавата ми натура на работохолик) някакъв нов вътрешен баланс и мир… И, да, кантарът винаги показва 2-3 килограма по-надолу от обичайното, но не това трябва да е водещото, когато започвате режима.

Всъщност, точно килограмите оглавяват списъка с големите очаквания, които много начинаещи имат в главата си, когато дойде времето за житния пост на Дънов. И е необходимо да развенчаем този популярен мит: не, тези 10 дни на жито, мед, орехи и ябълки не са някаква магическа диета, която рязко ще промени външния ви вид!

Има достатъчно хранителни режими, насочени към бързата загуба на тегло – най-добре се ориентирайте към тях, ако само вталяването ви вълнува. Просто защото житният режим нито ще ви „стопи“ толкова, колкото вероятно ви се иска (всичко е индивидуално, но няма как реално да се разделите с 10 кила за 10 дни, както една популярна дама бе написала), нито това му е целта. Както вече казах: да, със сигурност ще се почувствате по-леки и ще свалите малко от „баласта“, но посланието, функцията и целта на Дънов в случая е била прочистване и обновление, не просто поредната диета. И съвсем не е случайно, че тези 10 дни имат своите духовни измерения, за които може да прочетете допълнително.

Втората грешка, която твърде често иначе запалените начинаещи допускат, е очакването да се чувстват приповдигнати и някак „възвисени“ по време на целия режим. Категорично не – цената на обновлението е висока! Тялото ви ще трябва да превключи на друга „скорост“, всичките ви функции и навици ще се пренастроят, а това няма как да се случи просто хей така…

Както казват в англоезичния свят: no pain, no gain. И тук тази максима важи с пълна сила – със сигурност ще минете през периоди, в които се чувствате отпаднали, твърде гладни или просто без мотивация да продължите. Това са и моментите, в които ще трябва да се свържете с вътрешните си причини изобщо да предприемете това „пътуване“ и да си припомните (колкото и изтъркано от твърде много употреба да звучи), че тялото ви наистина е храм! А всеки храм има нужда от подръжка.

И третата наистина повтаряща се грешка е твърде бързото връщане към старите навици след режима. Да, Петър Дънов внимателно и търпеливо е обяснявал колко важно е захранването с т.нар. „ангелска супа“ след житния му пост, и лично мога да ви уверя, че след 10 дни с еднакво, монотонно меню, тази супа ще ви се стори най-фантастичното ястие на планетата! Но също така съм била пряк свидетел на това как хора, изкарали прилежно целия режим, тутакси се нахвърлят отново на колбаси и всякакви храни, които са истински стрес за организма след цялостното прочистване. (Да, дори може да се стигне до много лесно хранително натравяне, уж „от нищото“.)

И това не е всичко! Дори да сте вегетарианец, отново трябва да се захраните бавно и внимателно. Защото не по-малко вредно е веднага след режима да минете към обичайното си всекидневие на „вафлен вегетарианец“, както наша видна диетоложка нарича този тип хора. Всякакви закуски и шоколадчета представляват не по-малък стрес за организма непосредствено след житния режим.

А иначе тази година той стартира на 18-и февруари, петък, и ако наистина сте готови за това физическо и духовно упражнение, не го пропускайте! Чудесно е да влезем с по-лека стъпка в пролетта.

Loading

  • Спазвали ли сте житния режим на Дънов?

    Wheat grain in the wooden bowl and wheat grain
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

тиндер

„Тиндер измамникът“ – филмът, за който всички говорят

Мъфини с тиквички

Зеленчукови мъфини с тиквички