in

„Годината на нашата любов“ или как да разберем Италия

Годината на нашата любов

Валерио и Оливия растат заедно в разкошната вила на семейство Морганти в Болоня като неразделни приятели. Те идват от много различни светове – Оливия, дъщерята на Морганти, е наследница на заможни индустриалци, докато Валерио е син на техните градинар и камериерка. Встрани от опасностите, бушуващи в нестабилната Италия през 70-те години на миналия век, двамата споделят първата си невинна целувка на пет години, което предвещава началото на дълга връзка, продължила десетилетия. Този обещаващ сюжет принадлежи на книгата „Годината на нашата любов“, писана от един от най-модерните в момента автори в Италия – Катерина Бонвичини. Това е една необикновена история за приятелство и любов – богат и вдъхновяващ роман, проследяващ историята на съвременна Италия, от 1975 до 2013 година, през съдбата на двама души от различни обществени прослойки.

Тъй като Валерио трябва да се премести в беден квартал в Рим, а Оливия да влезе във висшето общество, животът се опитва да ги раздели на всяка крачка, но безуспешно, връзката между тях е много силна. Година след година те се срещат само за няколко мига, които се усещат като вечност, а приятелството им става все по-силно и плашещо.

Двамата поемат по различни пътища – Оливия обикаля света в търсене на себе си, докато Валерио се посвещава на престижна кариера, която не го удовлетворява, в страна, която бързо губи своята идентичност в политическите кризи от ерата на Берлускони. Все пак те продължават да се срещат отново и отново на кръстопътищата в живота.

Можем ли да избягаме от съдбата си или ние я създаваме? „Годината на нашата любов“ е роман за годините, които ни събират и разделят, годините, които всеки от нас преживява, а сборът от тях често е равен на роман. Ако прочетете този, може би ще разберете по-добре и своя.

За автора

Катерина Бонвичини е италианска писателка, която разделя времето си между Рим и Милано. Завършила е модерна литература в университета в Болоня. За романа си L’equilibrio degli squali (2008) печели наградите Premio Rapallo, Premio Fregene и Premio Frignano в Италия и Grand Prix de l’Héroïne Madame Figaro във Франция. Следват книгите Il sorriso lento (2010), Correva l’anno del nostro amore/ “Годината на нашата любов” (2014), Tutte le donne di, Garzanti (2016) и Fancy Red (2018), които са преведени в няколко страни и я нареждат сред най-значимите съвременни автори на Италия.

Отзиви за книгата

„Дълбоко вълнуващ и запомнящ се роман, който улавя любовта и загубите, които идват с възрастта. Със своята сдържана, но и пулсираща от емоции проза, Бонвичини ни напомня, че компромисите, които правим в младостта си, могат да ни преследват през целия ни живот, а хората, които обичаме, често са едновременно източникът на нашето страдание, но и единствената ни утеха.“

Annette Binder, автор на The Vanishing Sky

„Този роман е един от най-добрите методи да  разберем Италия през последния половин век. Всичко е фино, нищо не е предсказуемо… Има хумор, остроумие, деликатност… Трябва да прочетете „Годината на нашата любов.“

Le Monde

„Тези страници са изпълнени със свежест, естественост и меланхолия. Резултатът е ярък и наситен.”

Le Figaro

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кюфтета от тиквички

Кюфтета от тиквички

Протеини

Недостиг на протеин- какви са последствията?