in

Недостиг на протеин- какви са последствията?

Протеини

Протеинът е от съществено значение за правилното хранене и трупането на мускулна маса, но истината е, че набавянето на достатъчно протеини ежедневно не е лесна работа.

Често се говори за недостига на витамини, но замисляли ли сте се какво се случва с тялото, когато не получава достатъчно протеини?

Ето какви са последствията за организма от диета, бедна на протеин:

1. Повишен апетит

Глад

Напълно нормално е от време на време да огладнявате между основните хранения, но ако гладът е постоянен и колкото и храна да консумирате, не изчезва, причината може да е липса на протеини. Това се дължи на факта, че протеинът помага за регулирането на кръвната захар. Протеините забавят усвояването на въглехидратите и по този начин потискат апетита.

Ако консумирате достатъчно протеини, ще се чувствате сити по-дълго и няма да имате промени в настроението. Освен това желанието ви да хапвате нездравословни храни ще намалее.

2. Метаболизмът се забавя

Метаболизъм

Диетата с ниско съдържание на протеини води до загуба на мускулна маса и в резултат на това по-бавен метаболизъм. Разходът на енергия в покой намалява, а той е пряко свързан с това колко мускулна маса имате.

Препоръчителната дневна доза протеин е 0,8-1,1 грама на килограм телесно тегло, без да се отчита физическата активност или приемът на калории.

3. Фокусирането е по-трудно

Фокус

Когато човек не консумира достатъчно протеини, изпитва затруднения с фокуса и концентрацията.

Протеините изграждат хормоните и ензимите, които позволяват на мозъка ни да функционира правилно. Именно поради тази причина липсата на протеини ни пречи да бъдем концентрирани и фокусирани.

Адекватният прием на протеин гарантира, че аминокиселината, тирозин, насърчава невротрансмитерите, които ни поддържат енергични и фокусирани.

4. Раните заздравят по-бавно

Рана

Протеинът подпомага растежа и възстановяването на тъканите. Протеините са особено важни и за притока на кислород и кръв за заздравяване и възстановяване на кожата.

Поради тази причина липсата на протеини води до по-бавно и трудно заздравяване на рани и контузии. Смята се също, че недостатъчните количества протеини са свързани с намалена костна плътност и повишени нива на загуба на костна маса.

5. Може да развиете анемия

Анемия

Анемията е състояние, при което в кръвта няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренася кислород в тялото. Има различни видове анемия, но най-често срещаната е желязодефицитната, която се появява вследствие на недостатъчен прием на животински продукти. Хората, които приемат достатъчно протеини, пак могат да развият анемия, ако не ядат правилните видове протеини.

Веганите и всички, които избягват животински протеинови продукти, също са особено изложени на риск от дефицит на витамин B12.

6. Задържат се течности в тялото

Подути крака

Друг симптом на диета с ниско съдържание на протеини е задържането на течности. Това се дължи на албумина, протеин в кръвта, който помага да се поддържа балансът на течностите. Когато в тялото липсва албумин, течностите се задържат в крайниците, обикновено краката.

Задържането на течности се случва в редки и екстремни случаи, често когато се консумират достатъчно калории, но не и достатъчно протеини.

7. Ноктите стават чупливи и меки

Нокти

Човешкото тяло е достатъчно „умно“, за да не хаби енергия за така наречените „несъществени процеси“. Когато не ядете достатъчно протеини и калории като цяло, тялото започва да изпълнява само жизненоважните процеси и да се грижи за важните органи. Съответно косата и ноктите остават на заден план.

Loading

  • Консумирате ли достатъчно протеини?

    Храни протеини
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Годината на нашата любов

„Годината на нашата любов“ или как да разберем Италия

Оскар Уайлд

Оскар Уайлд – гений със скандален живот