in

ЕхаЕха

Вулканът Везувий и древният град Помпей

Ако сте организирали пътуване в Южна Италия, няма как да пропуснете да посетите Везувий и Помпей. Везувий е един от най-големите вулкани в Европа. През 79 г. сл. Хр. той изригва и унижощава Помпей и околните древни градове на Римската империя и убива повече от 16 000 души. През последните 17 000 години вулканът е имал осем големи изригвания.

Посещението на вулкан може да ви звучи малко предизвикателно, но е много интересно. Националният парк предлага 9 различни пътеки, които можете да поемете, за да стигнете до върха, като някои са по-бързи от други. Ако просто искате да стигнете до кратера, отделете си 2-3 часа, но ако имате цял свободен ден, може да си направите по-дълга и приятна разходка. Има вход от 10 евро, за да влезете в парка на вулкана.

 

 

История

Планината Везувий се е образувала поради сблъсъка на евразийската и африканската тектонична плоча преди около 25 000 години. Въпреки че и преди 79 г. сл. Хр. е имало изригвания, това изригване се смята за едно от най-катастрофалните вулканични изригвания на всички времена.

През 1631 г. вулканът навлиза в период на честа вулканична дейност. От 1631 г. до края на деветнадесети век, Везувий изригва петнадесет пъти, най – жестоко през 1872 г. Последното изригване се случило през 1944 г.

 

Кратерът

Повечето хора се стремят да стигнат до кратера и това е съвсем нормално. До него има доста път, но преходът не е труден. Въпреки че вулканът е причинал толкова много смърт и разрушения, е много интересно да го видиш отблизо – осъзнаваш колко мощна всъщност е природата.

Ако не сте планирали да посетите Помпей, помислете отново. Ще видите буквално цял град, който е напълно разрушен. Помпей се намира на около час път от Неапол. Може да се стигне и с влак.

Помпей бил процъфтяващ пристанищен град в Древната Римска империя, но съдбата му се промени на 24 август 79 г., когато вулканът Везувий изригва. Хората, които не били убити от лавата и падащите камъни, починали от токсичните газове. Вулканичната пепел и калта предпазили артефактите на града от унищожаване и запазили много история. И до днес все още можете да видите някои от телата и дрехите.

 

Херкулан

Повечето хора си мислят, че Везувий е унищожил само един град – Помпей. Но това съвсем не е вярно. Херкулан е малък град, открит случайно през 1709. Днес той е включен заедно с Помпей като обект на световното наследство на ЮНЕСКО. В това градче също всичко се е запазило и има значително по-малко туристи, така че разходката е доста по-спокойна и приятна.

Loading

  • Бихте ли посетили Везувий и Помпей?

    Pompeii, Italy
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Болка“ на Цруя Шалев, или как миналото може да руши бъдещето

Модни тенденции, наложени от принцеса Даяна, които се завръщат през 2021г.