in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Божана Кацарова пред Oshte.bg: Първото ми ястие беше по-скоро пожар в кухнята

Божана Кацарова

Победителката в третия сезон на MasterChef България Божана Кацарова наскоро пусна първата си книга с рецепти, която се казва „Стая 102. 90 рецепти с история“. Тя сподели пред Oshte.bg интересни неща за себе си, живота си и страстта към кулинарията, както и любимата ѝ рецепта, която обича да приготвя често вкъщи. 

Ако трябва да се опишеш с няколко думи, какви ще бъдат те?

Определено не съм от типа хора, описващи се с три думи. Думите имат нюанси – положителни и негативни, също като хората. Колко точно луда, колко точно амбициозна, колко позитивна .. Просто се надявам, че попадам в категорията „добър човек“.

Божана, как се появи страстта ти към кулинарията? Спомняш ли си кое е първото нещо, което сготви сама?

С риск да стана досадна както много кулинари, всичко тръгна от детството ми и по-специално от моята баба. В моята първа книга разказвам доста подробно как се случи всичко. Колкото до първото ми ястие, то беше по-скоро пожар в кухнята.

Кога разбра, че това е твоето призвание?

Когато спечелих Мастършеф и целият ми живот се преобърна на 180 градуса.

Наскоро излезе твоята кулинарна книга с рецепти „Стая 102. 90 рецепти с история“. Защо реши да направиш кулинарна книга и защо точно в партньорство с „Гастроном“?

Книгата я подготвям последните 2 години, но реално „Гастроном“ беше движещата сила зад проекта. Без тях нямаше да събера смелост и да  предприема финалните стъпки по издаването на книгата. Не на последно място, вярвам че онлайн пазаруването е бъдещето, а „Гастроном“ са модерният и свеж облик на иначе скучните супермаркети.

Какъв тип рецепти избра да включиш в изданието и защо с история?

Рецептите в книгата са разбообразни както по сложност, така и на вкус. Всяка рецепта има своя история, защото вкусовете са “6-тият” елемент. Всяко едно пътуване, среща или ситуация има своя конкретен вкус. Така е и с рецептите в книгата.

Коя е любимата ти рецепта, която често приготвяш вкъщи? Ще я споделиш ли с нашите читатели?

Рецептата за най-феноменалният шоколадов мус, която разбира се, можете да намерите в книгата ми, а продуктите в Gastronom.bg:

За нея са необходими следните продукти:

250 гр. Черeн шоколад

50 гр. Масло

150 мл. Жълтъци

300 мл. Белтъци

50 гр. Захар

Разтапяме шоколада и маслото на водна баня. Към готовата смес добавяме жълтъците. В отделен съд разбиваме белтъците на сняг, като постепенно добавяме захарта към белтъка. Смесваме шоколадовата смес и белтъците. Накрая слагаме муса в хладилника, за да стегне за няколко часа

А какво никога не би сготвила?

Хм… по принцип не обичам да готвя, когато разхищаваме продукти.

Ти пътуваш много по света. Коя е дестинацията, на която най-много се наслжадаваш на храната и какво обичаш да хапваш там?

Отговорът е елементарен: Япония и Мексико, двата абсолютни кулинарни рая за мен.

Кое е най-щурото нещо, което си правила?

Щуро отново е от онези думи с променлив нюанс… Може би най-щурото е, че продължава да ми се живее в България, напук на всички негативи и неуредици. Аз продължавам да намирам уют тук и да се чувствам щастлива.

Как прекарваш свободното си време?

Пътувайки ! Най-любимата ми почивка е спането в самолет.

За какво мечтаеш?

Мечтая за световен мир… и да мога да се телепортирам.

 

Очаквайте скоро рецепти от Божана в сайта Oshte.bg

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

навик дете

Детето да заспива до вас не е лош навик!

Легендата Стоянка Мутафова оживява в Сатирата с холограма