in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов

Божана Кацарова пред Oshte.bg: Първото ми ястие беше по-скоро пожар в кухнята

Божана Кацарова

Победителката в третия сезон на MasterChef България Божана Кацарова наскоро пусна първата си книга с рецепти, която се казва „Стая 102. 90 рецепти с история“. Тя сподели пред Oshte.bg интересни неща за себе си, живота си и страстта към кулинарията, както и любимата ѝ рецепта, която обича да приготвя често вкъщи. 

Ако трябва да се опишеш с няколко думи, какви ще бъдат те?

Определено не съм от типа хора, описващи се с три думи. Думите имат нюанси – положителни и негативни, също като хората. Колко точно луда, колко точно амбициозна, колко позитивна .. Просто се надявам, че попадам в категорията „добър човек“.

Божана, как се появи страстта ти към кулинарията? Спомняш ли си кое е първото нещо, което сготви сама?

С риск да стана досадна както много кулинари, всичко тръгна от детството ми и по-специално от моята баба. В моята първа книга разказвам доста подробно как се случи всичко. Колкото до първото ми ястие, то беше по-скоро пожар в кухнята.

Кога разбра, че това е твоето призвание?

Когато спечелих Мастършеф и целият ми живот се преобърна на 180 градуса.

Наскоро излезе твоята кулинарна книга с рецепти „Стая 102. 90 рецепти с история“. Защо реши да направиш кулинарна книга и защо точно в партньорство с „Гастроном“?

Книгата я подготвям последните 2 години, но реално „Гастроном“ беше движещата сила зад проекта. Без тях нямаше да събера смелост и да  предприема финалните стъпки по издаването на книгата. Не на последно място, вярвам че онлайн пазаруването е бъдещето, а „Гастроном“ са модерният и свеж облик на иначе скучните супермаркети.

Какъв тип рецепти избра да включиш в изданието и защо с история?

Рецептите в книгата са разбообразни както по сложност, така и на вкус. Всяка рецепта има своя история, защото вкусовете са “6-тият” елемент. Всяко едно пътуване, среща или ситуация има своя конкретен вкус. Така е и с рецептите в книгата.

Коя е любимата ти рецепта, която често приготвяш вкъщи? Ще я споделиш ли с нашите читатели?

Рецептата за най-феноменалният шоколадов мус, която разбира се, можете да намерите в книгата ми, а продуктите в Gastronom.bg:

За нея са необходими следните продукти:

250 гр. Черeн шоколад

50 гр. Масло

150 мл. Жълтъци

300 мл. Белтъци

50 гр. Захар

Разтапяме шоколада и маслото на водна баня. Към готовата смес добавяме жълтъците. В отделен съд разбиваме белтъците на сняг, като постепенно добавяме захарта към белтъка. Смесваме шоколадовата смес и белтъците. Накрая слагаме муса в хладилника, за да стегне за няколко часа

А какво никога не би сготвила?

Хм… по принцип не обичам да готвя, когато разхищаваме продукти.

Ти пътуваш много по света. Коя е дестинацията, на която най-много се наслжадаваш на храната и какво обичаш да хапваш там?

Отговорът е елементарен: Япония и Мексико, двата абсолютни кулинарни рая за мен.

Кое е най-щурото нещо, което си правила?

Щуро отново е от онези думи с променлив нюанс… Може би най-щурото е, че продължава да ми се живее в България, напук на всички негативи и неуредици. Аз продължавам да намирам уют тук и да се чувствам щастлива.

Как прекарваш свободното си време?

Пътувайки ! Най-любимата ми почивка е спането в самолет.

За какво мечтаеш?

Мечтая за световен мир… и да мога да се телепортирам.

 

Очаквайте скоро рецепти от Божана в сайта Oshte.bg

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

навик дете

Детето да заспива до вас не е лош навик!

Легендата Стоянка Мутафова оживява в Сатирата с холограма