in

ЛюбовЛюбов

Детето да заспива до вас не е лош навик!

навик дете

Когато станем родители получаваме толкова много поискани и непоискани съвети, че понякога за самите нас е трудно да преценим кое е добре и кое не за детето ни. Трудно е да държим всичко под контрол и едновременно с това да се чувстваме щастливи и удовлетворени от родителството и живота си като цяло.

Светът, в който живеем, ни залива със съвети, следваме стереотипи и различни методи на възпитание, опитваме се да бъдем модерни родители, но единственото, от което нашите деца се нуждаят, е… любов. И те трябва да я получават, да я усещат, да се чувстват обичани. В крайна сметка всички искаме едно – децата ни да бъдат щастливи. А когато са малки, на тях им трябва много малко – прегръдката и вниманието на мама.

Един от съветите, които най-често получаваме, е да научим детето ни да заспива само, дори и да се налага да го оставяме да плаче дълго време в креватчето си. В противен случай – „много трудно ще го отучим от този навик“.

Истината е, че няма нищо лошо да лежите вечер с детето си, да гледате книжки или да му прочетете приказка и накрая то да се унесе в прегръдките на мама. Тези моменти са безценни и няма да се върнат. След това ще го пренесете в креватчето му.

И не, не е вярно, че детето няма да се отучи само да заспива с вас. В един момент то просто ще порасне, ще иска да бъде самостоятелно и да спи само в стаята си. Тогава ще искате да го гушкате и да прекарвате това време с него, но ще бъде все по-трудно. То вече не е бебе, а голямо дете и иска да се държи като такова.

Когато са малки, децата имат нужда от вас и няма нищо лошо да бъдете до тях в този момент. Ако мъничето го е страх да заспива само, просто бъдете до него и му дайте топлината, от която то има нужда.

Един ден това ще бъде момент от неговото детство и един от най-съкровените спомени на детето ви. И любими. И топли. И с мирис на мама. А този спомен е неповторим, знаем го от личен опит…

Loading

  • Случва ли се често детето ви да заспива до вас?

    top view of mother sleeping in bed with kids
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Модиано

Модиано до мозъка на костите си

Божана Кацарова

Божана Кацарова пред Oshte.bg: Първото ми ястие беше по-скоро пожар в кухнята