in

„Библиотекарката от Сен Мало“ – истинска история за саможертва в името на книгите и любовта

„Библиотекарката от Сен Мало“ е вдъхновяващ разказ за една непоклатима жена, чието смело сърце и воля за живот блестят дори и в най-мрачните часове от историята на Франция. Базиран на реални събития, романът описва ужаса на Втората световна война през очите на обикновена библиотекарка, готова да извърши необикновени неща в името на любовта и книгите.

Любов по време на война

Жослен и Антоан се запознават в книжарница и някъде там, сред кожените гръбчета и аромата на хартия, между двамата пламва красива любов, сякаш излязла от страниците на роман. Любов, на която обаче ѝ е писано да бъде засенчена от неумолимо приближаващата война. Защото годината е 1939, а Хитлер току-що е нахлул в Полша.

Скоро след като се женят, Антоан е принуден да замине на фронта срещу немските нашественици, а Жослен – да остане в Сен Мало, за да защити любимата си библиотека и чрез книгите да предложи утеха и насърчение на жителите на китното градче.

След поражението на Франция градът е превърнат в непробиваема крепост. Библиотеките са разграбени, а нацистите съставят специален списък със забранени книги, ценни произведения на изкуството и безброй други творби, които са под заплаха от кражба и унищожение.

Рискувайки да бъде арестувана, Жослен успява да укрие част от хартиените съкровища и всячески търси начини да сътрудничи на Съпротивата. Едновременно с това младата жена отчаяно чака да получи новини от съпруга си, който е отведен в концлагер. А единственият ѝ шанс да му помогне се оказва наглед доброжелателен немски войник, на когото Жослен трябва да избере дали да се довери или не.

Докато бомбите безмилостно падат и осъждат красивото крайбрежно градче на разруха, сред която сякаш и книгите, и хората са обречени, Жослен ще трябва да изпълни мисията си и да съхрани душата на Сен Мало. Един град, който винаги ще остане свободен – докато има кой да поддържа огъня му в сърцето си.

Авторът на бестселъра „Приспивна песен в Аушвиц“ Марио Ескобар вдъхва живот на окупирания град в шеметна и проницателна проза, пресъздавайки историята на онези, които са жертвали всичко, за да се противопоставят на несправедливостта.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Фунчоза

Фунчоза или стъклени спагети с пиле и зеленчуци

Семейни филми

5 филма на Дисни, подходящи за цялото семейство