in

Бананови мъфини с натрошен шоколад

Бананови мъфини

Това със сигурност е една от любимите ни рецепти вкъщи – първо, защото мъфините се получават адски вкусни, и второ, защото наистина се приготвят без особени усилия. Дори не ви е нужен миксер, а продуктите се набавят лесно и навсякъде.

Тази рецепта е и чудесен вариант да се отървете от презрелите банани, които твърде често залежават във всяка кухня. Вместо да ги изхвърляте (ако никой не ги обича в това презряло състояние) имате чудесен вариант да ги използвате за изкусителен десерт!

В случая рецептата е за 6 големи мъфина, каквито стандартно предлагат в големите вериги кафенета, но винаги може да разпределите количеството и в по-малки формички.

И така, ето какво ви е необходимо:

  • 2-3 презрели банана
  • ½ чаена чаша разтопено масло
  • 1 чаена чаша кафява захар
  • 1 яйце
  • 1 ванилия
  • 1 пакетче бакпулвер
  • Една и половина чаена чаша брашно
  • Щипка сол
  • Един натрошен на малки парченца черен шоколад

Забъркваме всички продукти в една купа (без миксер!). Първо намачкваме презрелите банани, докато станат на пюре. После към тях прибавяме разтопеното масло, кафявата захар, разбитото яйце, ванилията, бакпулвера, брашното и щипката сол. Накрая разбъркваме в сместа и натрошения шоколад, след което разпределяме гъстата каша във формите за мъфини.

Печем на 180 градуса, като е хубаво да сме загрели за 2-3 минути фурната предварително. Между 45 минути и един час обикновено са достатъчни за изпичането на тези наистина вкусни мъфини, като вариациите във времето зависят от бананите и общата консистентност на сместа – затова може да приложим стария номер с клечката за зъби, проверявайки дали десертът е добре изпечен.

Мъфините са достатъчно вкусни и атрактивни още като ги извадите от фурната, но винаги може да ги разкрасите допълнително – на снимката, например, аз съм намазала още топлите мъфини с бисквитен крем (може да използвате и течен шоколад, и дулсе де лече, или някакъв ваш любим крем или сладко), след което съм ги поръсила с натрошени бисквитки „Орео“.

Вариантите за украса са безброй, а крайният резултат е неустоимо изкушение!

  • Как обичате да хапвате бананите?

    • Банани
      По-зелени
    • Зрели банани
      По-скоро презрели

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Опаковане багаж

7 трика за опаковане на багаж

тайна

„Най-голямата тайна“ от Ронда Бърн