in

Бакалао ал пил пил- ястието на баските

Бакалао ал пил пил

Баските са най-древният народ в Западна Европа. Те живеят на територията между две държави- Испания и Франция.

Страната на баските е много интересен регион, който има богато културно наследство. Кухнята на баските също е доста интересна. Националното им ястие се нарича „Бакалао ал пил пил“.

То е и едно от най-загадъчните баски ястия. Състои се от осолена треска, чесън, сушени люти чушки и сос пил пил.

Този сос се сгъстява чрез завъртане на тигана, за да се даде възможност на естествения желатин на треската да се смеси с топлия зехтин.

Въпреки че звучи сложно, не е толкова трудно. Необходимо е само да имате малко повече търпение, за да приготвите това екзотично ястие.

Необходими продукти:

  • 4 големи парчета риба треска
  • 1½ ч. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка суха люта чушка

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете рибата.

Направете малки разрези в месото, за да може естественият желатин от рибата да се освободи.

Загрейте зехтина в дълбок съд на средна температура. Когато мазнината се загрее, добавете чесъна и нарязаната люта чушка.

Оставете за 2-3 минути, докато чесънът започне да става златист. След това го извадете с помощта на решетъчна лъжица и го оставете настрана. Направете същото и с лютата чушка.

Намалете котлона и добавете рибата. Оставете я да се запържи за около 10 минути, след което я извадете от мазнината.

Когато е достатъчно добре охладена, махнете всички кости, като се опитвате да запазите парчетата цели.

След като рибата и зехтинът са се охладили, върнете рибата в тигана и започнете да добавяте по една-две лъжици от зехтина.

Започнете да правите кръгови движения с тигана. Това е най-специфичното от приготвянето на това ястие. Ще забележите как балончетата от зехтина започват да стават бели на цвят.

Продължавайте да добавяте по малко зехтин и да въртите тигана, докато не добавите цялото количество мазнина и тя не се превърне в бял сос.

Този процес обикновено отнема от 15 до 30 минути.

Сервирайте рибата, полейте парчетата със соса и добавете чесъна и лютата чушка.

Loading

  • Опитвали ли сте това ястие?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лисабон

Най-приятните градове в Европа за пешеходци

Всички ние сме злодеи

„Всички сме злодеи“ – някъде на ръба на реалността