in

Бакалао ал пил пил- ястието на баските

Бакалао ал пил пил

Баските са най-древният народ в Западна Европа. Те живеят на територията между две държави- Испания и Франция.

Страната на баските е много интересен регион, който има богато културно наследство. Кухнята на баските също е доста интересна. Националното им ястие се нарича „Бакалао ал пил пил“.

То е и едно от най-загадъчните баски ястия. Състои се от осолена треска, чесън, сушени люти чушки и сос пил пил.

Този сос се сгъстява чрез завъртане на тигана, за да се даде възможност на естествения желатин на треската да се смеси с топлия зехтин.

Въпреки че звучи сложно, не е толкова трудно. Необходимо е само да имате малко повече търпение, за да приготвите това екзотично ястие.

Необходими продукти:

  • 4 големи парчета риба треска
  • 1½ ч. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 малка суха люта чушка

Начин на приготвяне:

Измийте и подсушете рибата.

Направете малки разрези в месото, за да може естественият желатин от рибата да се освободи.

Загрейте зехтина в дълбок съд на средна температура. Когато мазнината се загрее, добавете чесъна и нарязаната люта чушка.

Оставете за 2-3 минути, докато чесънът започне да става златист. След това го извадете с помощта на решетъчна лъжица и го оставете настрана. Направете същото и с лютата чушка.

Намалете котлона и добавете рибата. Оставете я да се запържи за около 10 минути, след което я извадете от мазнината.

Когато е достатъчно добре охладена, махнете всички кости, като се опитвате да запазите парчетата цели.

След като рибата и зехтинът са се охладили, върнете рибата в тигана и започнете да добавяте по една-две лъжици от зехтина.

Започнете да правите кръгови движения с тигана. Това е най-специфичното от приготвянето на това ястие. Ще забележите как балончетата от зехтина започват да стават бели на цвят.

Продължавайте да добавяте по малко зехтин и да въртите тигана, докато не добавите цялото количество мазнина и тя не се превърне в бял сос.

Този процес обикновено отнема от 15 до 30 минути.

Сервирайте рибата, полейте парчетата със соса и добавете чесъна и лютата чушка.

  • Опитвали ли сте това ястие?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Лисабон

Най-приятните градове в Европа за пешеходци

Всички ние сме злодеи

„Всички сме злодеи“ – някъде на ръба на реалността