in

„Всички сме злодеи“ – някъде на ръба на реалността

Всички ние сме злодеи

Някои от любимите Шекспирови текстове оживяват в смразяващия дебютен роман на американската писателка и актриса М. Л. Рио „Всички сме злодеи“, който завладя още с появата си любителите на театъра, поезията, добрата литература и dark academia жанра по света.

„Всички сме злодеи“ вече е  международен бестселър в повече от 10 държави, а на български език този интелигентен, многопластов и напрегнат литературен трилър излиза у нас в превод на Кристина Димитрова.

Сред страниците на майсторско литературно представление главни действащи лица са приятелството и предателството, любовта към сцената, страстта и амбицията. Оливър Маркс е излежал десетгодишната си присъда за убийство, което може, а може и да не е извършил. В деня, когато най-после излиза на свобода, той е посрещнат от детектив Колбърн – човека, вкарал го зад решетките, който иска да разгадае един последен случай преди да се пенсионира. И най-накрая да разбере какво наистина се е случило преди десет години.

На границата между представление и действителност

Първо действие. Първа сцена. 1997 година в Академията за класически изкуства „Делъкър“. Оливър е един от седемте студенти по актьорско майсторство, успели да преминат безмилостния подбор и да стигнат до четвърти курс – годината на трагедията. На сцената на елитния колеж се играе само Шекспир, а класическата атмосфера и подвързаните с кожа томове в библиотеката си правят компания с бурните страсти, завистта и свирепата конкуренция между студентите.

В този уединен свят всеки един от тях играе едни и същи роли както под светлината на прожекторите, така и в живота – герой, злодей, тиранин, изкусителка, девица, статист.

Но когато промяна в кастинга нарушава крехката хармония помежду им и ожесточава досега добронамерените съперничества, завесата се вдига и седмината се оказват вплетени в драма, която сами са сътворили. Границата между представление и действителност опасно започва да се размива и един от тях осъмва мъртъв. А останалите ще трябва да се изправят срещу най-голямото актьорско предизвикателство: да докажат, че са невинни.

Изящна в стила си, М. Л. Рио рисува ярък портрет на затворения свят на едно театрално общество, чиито актьори се намират някъде на ръба на реалността – между героите, в които се опитват да се превъплътят, и хората, в които са се превърнали.

В духа на творбите на Дона Тарт и Емили Сейнт Джон Мандел, ,„Всички сме злодеи“ води читателите към кулминация, достойна за велика Шекспирова трагедия. И ни кара да се запитаме дали изкуството имитира живота, или обратното?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Бакалао ал пил пил

Бакалао ал пил пил- ястието на баските

Самолет

Защо самолетите не се зареждат догоре с гориво?