Баските са най-древният народ в Западна Европа. Те живеят на територията между две държави- Испания и Франция.
Страната на баските е много интересен регион, който има богато културно наследство. Кухнята на баските също е доста интересна. Националното им ястие се нарича „Бакалао ал пил пил“.
То е и едно от най-загадъчните баски ястия. Състои се от осолена треска, чесън, сушени люти чушки и сос пил пил.
Този сос се сгъстява чрез завъртане на тигана, за да се даде възможност на естествения желатин на треската да се смеси с топлия зехтин.
Въпреки че звучи сложно, не е толкова трудно. Необходимо е само да имате малко повече търпение, за да приготвите това екзотично ястие.
Необходими продукти:
- 4 големи парчета риба треска
- 1½ ч. зехтин
- 3 скилидки чесън
- 1 малка суха люта чушка
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете рибата.
Направете малки разрези в месото, за да може естественият желатин от рибата да се освободи.
Загрейте зехтина в дълбок съд на средна температура. Когато мазнината се загрее, добавете чесъна и нарязаната люта чушка.
Оставете за 2-3 минути, докато чесънът започне да става златист. След това го извадете с помощта на решетъчна лъжица и го оставете настрана. Направете същото и с лютата чушка.
Намалете котлона и добавете рибата. Оставете я да се запържи за около 10 минути, след което я извадете от мазнината.
Когато е достатъчно добре охладена, махнете всички кости, като се опитвате да запазите парчетата цели.
След като рибата и зехтинът са се охладили, върнете рибата в тигана и започнете да добавяте по една-две лъжици от зехтина.
Започнете да правите кръгови движения с тигана. Това е най-специфичното от приготвянето на това ястие. Ще забележите как балончетата от зехтина започват да стават бели на цвят.
Продължавайте да добавяте по малко зехтин и да въртите тигана, докато не добавите цялото количество мазнина и тя не се превърне в бял сос.
Този процес обикновено отнема от 15 до 30 минути.
Сервирайте рибата, полейте парчетата със соса и добавете чесъна и лютата чушка.
-
Опитвали ли сте това ястие?
-
Да
-
Не
-