in

Асеновата крепост- гордият страж на Родопите, „кацнал“ на отвесна скала

Асеновата крепост е символът на Асеновград и една от най-добре запазените крепости в България. Останките от крепостната стена и църквата „Света Богородица Петричка“ се намират на 3 км от Асеновград.

Асеновата крепост е изградена на рида Могилата, „кацнала“ на самотна скала, на 130 метра над града. Крепостта се извисява над пътя Станимака – Бачковски манастир, а местоположението й е стратегическо.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Feyaz Yashar (@feyaz.yasharr)

От три страни крепостта е на отвесни скали, надвесени над реката, което правело крепостта абсолютно недостъпна в миналото.

Първите сведения за съществуването на Асеновата крепост са открити в Бачковския манастир, но се предполага, че съществува още от времето на траките. Те построяват укрепление там, тъй като оценяват непристъпността на терена.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Popova (@ppvpht)

Първоначално Асеновата крепост била малка крепост-кула, разположена на прохода, свързващ Пловдив с Беломорието. По-късно се разсраства и в местността се обособяват две села- Стенимахос и Петрич.

По време на Третия кръстоносен поход крепостта е превзета. През следващите години претърпява много преустройства и промени. Най-значителният строителен период е по времето на цар Иван Асен ІІ, през 1230 – 1231 г. Крепостта е укрепена и разширена и именно в чест на цар Иван Асен, започва да бъде наричана „Асенова“. Преди това е наричана „укрепеното селище Петрич“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Галина С. (@galina_sariyska)

В една скала на крепостта е издълбан надписа: „В лето 6739 (1231) индикт четвърти от бога въздигнатий цар Асен на българи, гърци и други страни постави Алекси Севаста и изгради този град.“

Крепостта е разрушена от османците, но поради някаква причина църквата остава непокътната. Църквата „Света Богородица Петричка“ е най-запазената част от крепостта и функционира до ден днешен. Кулата й служела едновременно за камбанария и наблюдателница, а по-късно е реставрирана и е напълно действащ православен храм- можете да влезете и да запалите свещичка.

Има една интересна легенда, свързана с църквата, която гласи, че всяка нощ между Бъдни вечер и Коледа, църквата започвала да сияе, а камбаната започвала да бие. Чували се песнопения, а миризмата на тамян се носела наоколо. Един обикновен човек от близкото село минавал покрай църквата и искал да се скрие от идващата буря. Църквата била обвита от гъста мъгла, но човекът успял да си проправи път и да надникне. Вътре видял много християни, облечени в празнични одежди и свещеник, който водел литургия. Това била последната служба на свещеник Антимос. Той бил наказан от Бог всяка година да изпълнява една и съща литургия, тъй като претупал церемонията в коледната нощ, бързайки да седне на отрупаната трапеза. Това е най-разпространената версия на легендата.

Останалото, което ще видите, са руините, които пазят историята на България, и прекрасната гледка, която ще ви остави без дъх.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sky View (@skyview_bulgaria)

Асеновата крепост е един от 100-те национални туристически обекта на България и е чудесен вариант за уикенд разходка. Тя е отворена за посетители от 09:00 до 18:00 през зимния сезон и от 09:00 до 20:00 през лятото. Цената на билета е 4 лева.

Loading

  • Посещавали ли сте Асеновата крепост?

    Снимка: Instagram/#asenovakrepost
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

5 упражнения за отслабване, които можете да правите вкъщи

„Паралелни майки“ на Алмодовар откри Киномания