in

„Паралелни майки“ на Алмодовар откри Киномания

Най-новият филм на Педро Алмодовар „Паралелни майки“ откри 35-тото издание на фестивала Киномания, което е от 18 ноември до 5 декември. „Избрахме „Паралелни майки“ да открие фестивала, защото ни се стори важно чрез този филм да отправим послание, свързано с времето на пандемия, в което се намираме – посланието за ценността на човешкия живот“, обясни Владимир Трифонов, програматор на фестивала.

Главните роли са поверени на Пенелопе Крус и Милена Смит. Те влизат в образите на две необвързани жени, забременели инцидентно, чийто термин наближава. Едната от тях е по-възрастна, не съжалява за избора си и е щастлива, че ще бъде майка. Другата е пълна нейна противоположност – съвсем млада, изплашена, травмирана от случващото се. И двете раждат в един ден, а оттам се развиват и паралелните им истории. А финалните надписи на филма, които принадлежат на уругвайски писател и журналист Едуардо Галеано – „Нито една история не мълчи. Колкото и да я изгарят, да я счупят и лъжат, човешката история отказва да затвори устата си“, дават ясен знак, че трябва да се говори за всичко – от лично до мащабно, от изключенията до универсалните неща, от битието до Космоса и обратно.

Лентата вече беше представена на филмовия фестивал във Венеция, където откри престижния кинофорум, а Крус си тръгна с наградата за най-добра актриса. „Пенелопе е като част от семейството ми. Заедно сме направили толкова много филми. За мен винаги е удоволствие да работя с нея. Разбираме се с поглед. А Милена е родена актриса. И когато си режисьор и виждаш за първи път някой като нея, няма как да не й дадеш шанс, защото вътрешното ти усещане подсказва, че тя ще бъде голяма звезда. Да я срещна и да работя с нея е невероятна привилегия, истински подарък“, разказва Алмодовар.

От своя страна Пенелопе Крус отбелязва, че Педро отново е направил нещо наистина смело и специално. „Толкова съм щастлива да бъда част от този невероятен филм. Благодарна съм му, че ми се доверява толкова и ми дава всички тези невероятни роли. Той е една от причините да стана актриса! Вече имаме 25-годишно приятелство и градим кариера заедно. Надявам се така и да продължи“, сподели тя.

Милена Смит пък определя работата с Алмодовар като сбъдната мечта. „Това е вторият ми игрален филм. През цялото време се наслаждавах на работата с Педро. През цялото време ми даваше свобода, което беше прекрасно, а всъщност аз се намирах в неговата вселена. Невероятна възможност – надявам, че ще имам отново този шанс“, подчерта младата актриса.

Освен Пенелопе и Милена, в лентата участват още Айтана Санчес Хихон, както и емблематични имена от филмографията на Алмодовар като Роси де Палма и Хулиета Серано.

Филмът ще излезе в САЩ на 24 декември.

Жените са в центъра на филмовата селекция тази година

Пандемичната криза направи изключително богата 2021 година, тъй като много филми, които не успяха да излязат през 2020 г., излязоха през тази. Прави впечатление, че тази година жените са в центъра на филмовата селекция в Киномания. А организаторите обясняват, че в пандемията хората имат нужда повече отвсякога да изразят чувствата си, да ги разтърсят, а именно представителките на нежния пол могат да са източник и да преживяват и акумулират емоции.

В последните три години Киномания залага в програмата поне едно специално събитие, което хвърля мост между изкуствата. Тази година това е моноспектакълът на Деян Донков „Камбаната“. „Романът на Недялко Славов ми попадна преди няколко години и бях много впечатлен от него. Многожанров и многопластов роман“, споделя актьорът, който е и режисьор. Спектакълът е експериментален, съпроводен от жива музика на оркестър „Карандила“ и визия с 3D мапинг.

Друго голямо филмово събитие на фестивала е българският филм „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев. Киномания се случва в пространствата на НДК – зала 1 и кино „Люмиер“, както и в партньорските кина – Дом на киното, „Одеон“, „Влайкова“, зала „Славейков“ на Френския институт, Г-8 и „Евросинема“.

Хермина Азарян – един от организаторите, направи селекция и на други интересни заглавия в програмата като „Герой“ на режисьора Асгар Фархади, който спечели голямата награда в „Кан“ и е иранското предложение за „Оскар“,филма на режисьора Джан Имоу „На ръба на риска, Белфаст“ на Кенет Брана, който е един от претендентите за „Оскар“, филма, посветен на Арета Франклин – „Респект“, проследяващ началото на творческия й път, „Най-лошата личност на света“, за който актрисата Ренате Рейнсве взе награда за женска роля в Кан, Островът на Бергман, Последният остров с актьора Тимъти Спол и „Херцогът“ с Хелън Мирън и Джим Бродбент. Тази година италианското кино е представено с филм, посветен на великия композитор Енио Мориконе – „Маестро Енио Мориконе“ на Джузепе Торнаторе и със съвсем новия филм „Царят на смеха“ с актьора Тони Сервило.

Loading

  • Харесвате ли филмите, които представят на фестивала Киномания?

    • Да
    • Не
    • Само някои

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Асеновата крепост- гордият страж на Родопите, „кацнал“ на отвесна скала

10 трика, с които ще изглеждате добре, без да харчите много пари