Галет е традиционно френско печиво, което всеки трябва да опита. Оргиналният десерт се прави с маслено тесто, в центъра има пълнеж от франгипан (крем, приготвен от бадеми, масло, яйца и захар), а отгоре може да се слагат сезонни плодове. Но има много различни варианти на рецептата.
Сега е сезонът на смокините, така че ако имате пресни смокини вкъщи и се чудите какво да направите с тях – галет със смокини!
Необходими продукти:
180 грама брашно
5 с. л. бадемово брашно
2 с. л. захар
2 ч. л. сол
7 с. л. масло
3 с. л. рапично масло
3 с. л. студена вода
500 грама смокини
2 ч. л. лимонов сок
1 с. л. филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Сложете брашното, бадемовото брашно, захарта и солта в кухненския робот. Пуснете уреда, докато съставките се комбинират добре. Добавете маслото и го пуснете отново. След това добавете студената вода и отново разбъркайте добре.
Изсипете сместа върху стреч фолио и оформете топче от тестото. Увийте го добре с фолио и сложете в хладнилника за един час.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте смокините и ги нарежете на филийки. Сложете ги в купа и поръсете с 1 с. л. захар и лимоновия сок. Внимателно разбъркайте.
Извадете тестото от хладилника и го разточете на голям кръг. Преместете го върху хартия за печене и го сложете в тавичка. Отгоре наредете смокините, като ги слагате в центъра и оставяте краищата на тестото свободни. С този свободен край на тестото покрийте малка част от пълнежа.
Печете около 35 минути, до златисто. Когато извадите сладкиша от фурната, поръсете с филираните бадеми.
-
Опитвали ли сте традиционния френски десерт галет?
-
Да
-
Не
-