in

Галет със смокини

Галет е традиционно френско печиво, което всеки трябва да опита. Оргиналният десерт се прави с маслено тесто, в центъра има пълнеж от франгипан (крем, приготвен от бадеми, масло, яйца и захар), а отгоре може да се слагат сезонни плодове. Но има много различни варианти на рецептата.

Сега е сезонът на смокините, така че ако имате пресни смокини вкъщи и се чудите какво да направите с тях – галет със смокини!

 

Необходими продукти:

180 грама брашно

5 с. л. бадемово брашно

2 с. л. захар

2 ч. л. сол

7 с. л. масло

3 с. л. рапично масло

3 с. л. студена вода

500 грама смокини

2 ч. л. лимонов сок

1 с. л. филирани бадеми

 

Начин на приготвяне:

Сложете брашното, бадемовото брашно, захарта и солта в кухненския робот. Пуснете уреда, докато съставките се комбинират добре. Добавете маслото и го пуснете отново. След това добавете студената вода и отново разбъркайте добре.

Изсипете сместа върху стреч фолио и оформете топче от тестото. Увийте го добре с фолио и сложете в хладнилника за един час.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Измийте смокините и ги нарежете на филийки. Сложете ги в купа и поръсете с 1 с. л. захар и лимоновия сок. Внимателно разбъркайте.

Извадете тестото от хладилника и го разточете на голям кръг. Преместете го върху хартия за печене и го сложете в тавичка. Отгоре наредете смокините, като ги слагате в центъра и оставяте краищата на тестото свободни. С този свободен край на тестото покрийте малка част от пълнежа.

Печете около 35 минути, до златисто. Когато извадите сладкиша от фурната, поръсете с филираните бадеми.

  • Опитвали ли сте традиционния френски десерт галет?

    Homemade figs galette
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 ползи от консумацията на шафран при бременни

Снимка: Facebook/The Royal Family

Защо принцеса Даяна отказвала да носи логото на Шанел след развода си