Клафути е френски плодов десерт, който традиционно се приготвя с череши, но може да се направи с почти всеки плод. При приготвянето на клафути, плодовете се редят в тавичка и се заливат със специално тесто. Десертът се пече, след което се поръсва с пудра захар.
Френският десерт клафути произлиза от регион Лимузен във Франция, за който традиционни са черните череши. Именно поради тази причина оригиналната рецепта е с череши, но може да се направи с ягоди, сливи, праскови, ябълки, круши, боровинки и други.
Ето как да приготвите клафути с праскови:
Необходими продукти:
- 5 яйца
- ½ ч. брашно
- 1 ч. заквасена сметана
- 1 ч. мляко
- ¾ ч. захар
- 1 ч. л. ванилия
- ¼ ч. л. сол
- 500 грама праскови
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и добавете брашното към тях.
Добавете заквасената сметана, млякото, захарта, ванилията и солта. Разбийте добре, трябва да се получи хомогенна смес.
Измийте, почистете и нарежете прасковите на едри парчета.
Наредете ги в тава и залейте с готовата смес.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30 минути.
Когато извадите десерта от фурната, поръсете го с пудра захар.
-
Харесвате ли десертите от френската кухня?
-
Да
-
Не
-