in

Древна загадка и история през вековете в романа „Пандора“

пандора

Роман, който предизвиква въображението и майсторски преплита древногръцки легенди с автентичната атмосфера на джорджианска Англия – това е „Пандора“. Дебютната книга на талантливата Сюзън Стоукс-Чапман ни повлича неусетно във вихъра на история, която отеква през вековете. Българското издание излиза само месец след световната премиера на романа.

Текстът реалистично разкрива на читателя Лондон от 1799-а и е изпълнен със звуците, гледките и миризмите на града от онази епоха. „Пандора“ ни потапя в завладяващата история на Дора Блейк, тръгнала по следите  на истината за древногръцка ваза. Загадъчната антика се появява ненадейно в антикварния магазин на починалите ѝ родители, но е набързо скрита в мазето от новия собственик – противния ѝ чичо Езекия Блейк.

Амбициозната и любознателна Дора копнее да изработва бижута, но освен да преследва мечтите си, тя вече е твърдо решена да разгадае мистериите на вазата. Около предмета сякаш витае особена аура, която провокира странни събития – мнозина, докоснали се до него, претърпяват необясними нещастия.

В опасната мисия девойката се впуска с помощта на своя домашен любимец, свраката Хермес и на младия учен Едуард Лорънс. Безстрашният екип посещава бедняшки квартали и грандиозни бални зали в стремежа си да разкрие тайни, които ще се окажат по-древни, отколкото някой може да предполага.

Романтичен, напрегнат и красиво написан, романът се поглъща на един дъх. Сюзън Стоукс-Чапман изгражда завладяваща смесица от история, митология и мистерия, за да създаде тази великолепна приказка, която се превърна в една от най-чаканите исторически книги на годината и предизвика огромен интерес още преди официалното си представяне.

Повече за авторката:

Сюзън Стоукс-Чапман е бакалавър по английска литература и магистър по творческо писане. През 2020 година предварителният ръкопис на „Пандора“ влиза в краткия списък на наградата за художествена литература „Луси Кавендиш“, както и в дългия списък на приза за романи „Бат“. През януари 2022-ра книгата се превръща в исторически роман на месеца на „Съндей Таймс“.

По стъпките на Пандора

Пандора е персонаж от древногръцката митология. Най-известна е в ролята, която Хезиод е описал: Пандора отворила съд, в който били затворени бедите и неволите и те се разбягали по земята. Има различни варианти на този митичен епизод, както и свидетелства, че тя е била позната и в други роли.

Още в късната античност е било коментирано сходство между библейската Ева и популярната Пандора. Образът ѝ добива популярност след Ренесанса, като бива рисуван или включван в литературни творби. За съвременните феминистки изследвания той също представля предмет на интерес.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Клафути с праскови

Клафути с праскови

Кафе кожа

6 околоочни маски с кафе