in

10-те златни правила на спора

„Как да спорим категорично, убедително, позитивно?“ Отговорите дава изтъкнатият адвокат с практически опит в полемиката Джонатан Херинг в едноименната си книга. Четивото ме грабна със своята практична насоченост, близки до ежедневието примери и адаптивност към читателя. Независимо дали става дума за пререкание със съседите, половинката или ръководството в службата, описаните от автора ситуации са добре познати на всеки един от нас. Решенията им обаче – не съвсем. Интересно и полезно е да разберем страничната, експертна гледна точка и съвети на специалистите. Това, което научаваме днес, може да промени живота ни утре. То може да промени целите и решенията ни, да създаде нови възможности или просто да ни вдъхнови за нещо важно.

Не обичате споровете и ги избягвате на всяка цена? Или просто установявате, че непрекъснато ги губите? Тази книга ще ви научи да спорите добре, да излагате аргументите си ясно и ефективно. Освен това ще ви помогне да изградите техники, с които да отвръщате на аргументите на околните също толкова ефективно.

В добрия спор не бива да има крясъци, заяждане или юмручен бой, макар че твърде често се използват и тези методи. Надвикванията рядко са от полза за когото и да било. Способността да спорим спокойно, рационално и умело е голямо предимство както на работното място, така и в живота. Спорът трябва да води до по-добро разбиране на гледната точка на другия, както и на нашата собствена.

Ето и кои са основните правила, които да следвате в спора:

Златно правило 1: Бъдете подготвени

Подгответе се добре за спора. Постарайте се да проучите фактите. Внимателно подберете основните доводи, на които ще разчитате. Изяснете си кои са основните тези, които искате да докажете и как ще изложите аргументите.

Златно правило 2: Кога да спорим и кога да се оттеглим

Не забравяйте, че не е необходимо да спорите за всичко, с което не сте съгласни. Често е по-добре да оставите нещата така. Ако се налага да спорите, уверете се, че това е подходящото време и място да проведете разговора. Ако не е, оттеглете се и го отложете за друг ден.

Златно правило 3: Какво казвате и как го казвате

Отделете време за представяне на аргументите си. Постарайте се да бъдете ясен и атрактивен. Позовете се на аргументите „ за“, но и на тези „ против“. Използвайте вълнуваща реч, за да приобщите слушателя към своя ентусиазъм по темата. Бъдете умни, лаконични и спокойни. Но преди всичко, бъдете чаровни! Използвайте хумор и скромност, за да дадете възможност на другия да погледне нещата от вашата гледна точка.

Златно правило 4: Слушайте и пак слушайте

От слушането има полза във всяко едно отношение. Вие научавате контрааргументите на другите, на които след това можете да се позовете. Разбирате тяхната гледна точка, а след това научавате какъв подход да използвате, за да ги убедите най-добре в своята. И кой знае, когато им дадете свободата да се изкажат, може сами да си изкопаят дупката, от която да не могат да излязат.

Златно правило 5: Отговаряйте блестящо на аргументи

Запомнете, че в хода на спора можете да приемете фактите и първоначалните заключения на опонента си, но въпреки това да намерите доводи, които са по-убедителни и правят вашето заключение по-атрактивно. Като посочите други начини да се погледне на ситуацията или се позовете на друг материал, който не е бил взет под внимание, може да насочите спора в желаната от вас посока. Мислете нестандартно и не се ограничавайте до установените начини за разглеждане на ситуацията. Творчеството в спора може да ви направи победител, ако намерите аргументи, които да натежат над тези на опонента ви.

Златно правило 6: Бъдете нащрек за хитри номера

Внимавайте с аргументи, които на пръв поглед изглеждат убедителни, но след по-задълбочен анализ никак не са уместни. Обмислете старателно дали казаното от другия следва от факти. Запитайте се дали е доказал определени факти и дали заключенията му следват от тях.

Златно правило 7: Изградете умения да спорите публично

Превърнете яснотата и лаконичността в свой приоритет. Освен ако не тренирате за проповедник или комик, няма нужда да разсмивате или разплаквате хората. Единственият начин да развиете добри умения за публична реч е да се упражнявате.

Златно правило 8: Изградете умения да се аргументирате публично

Научете се да пишете ясно и недвусмислено. Не се опитвайте да звучите умно или излишно да усложнявате изказа си. Използвайте кратки и ясни изречения. Пишете кратко и не се отклонявайте от темата.

Златно правило 9: Успешно излизайте от безизходици

Ако не се налага да насилвате нещата, не го правете. Дайте време на другия да обмисли казаното от вас. Ако трябва да сключите дадено споразумение, помислете внимателно какво всъщност искате в края на сделката. Къде ще се намирате след една година със или без това споразумение? Дали то е част от по-голяма сделка?

Златно правило 10: Поддържайте отношенията

Помнете, че в повечето случаи е по-важно да запазите добрите отношения с човека срещу вас, отколкото да спечелите спора. Той може да ги развали. Ако спорите внимателно, ще укрепите отношенията и ще спечелите уважение.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

1 Comments

Скариди с чесън: най-вкусното морско ястие според TasteAtlas

Unrecognizable Black Girl Showing Flat Muscular Belly Indoors, Closeup, Cropped

Как да се справите с мазнините в коремната област