in

„Ще ви разкажа за моя спасител“ – истории, уловили тревожността от средата на 20 век

Излезе от печат сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител“ с творби, получили награди и номинации на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Сборникът съдържа 30 разказа на млади автори от България, Словакия, Израел, Германия и Полша – забележителна колекция от истории, уловили цялата тревожност на времето от средата на 20 век, Втората световна война и Холокоста.

За да отговорят на темата и критериите на конкурса, младите разказвачи изписват и обобщават човешки характери и драми, възходи и падения, нищят и събират истории, в които действителното и въображаемото са напълно равностойни  – светът рязко се е променил, нищо не е както преди, на някои бъдещето е отказано, за други – то е въпрос на морал и съвест.

През 2021 година литературният конкурс за първи път излезе отвъд границите на България и бе обявен като международен. По темата „Ще ви разкажа за моя спасител“ разкази написаха 180 ученици от пет страни. Две комисии – за български и чуждестранни автори оцениха творбите и излъчиха най-добрите, събрани в едноименния сборник.

Изданието съдържа 256 илюстровани страници. То представя литературния конкурс от неговото възникване през 2013 г. досега, като поставя фокус върху последното, осмо издание, оценката на журито и на всички, помогнали за реализирането на голямата идея паметта да бъде съхранена и младежите вдъхновени за бъдещи литературни изяви –  дипломати, представители на държавната и местната власт, на образователните структури. Публикувани са и впечатления на финалисти.

През 2019 и 2020 година излязоха сборниците с разкази от първите седем издания на конкурса: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, „Да обичаш, въпреки…“ и „Аз съм един от тях – българските праведници на света“, които Министерството на образованието определи като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания  „Час по достойнство“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Печен свински джолан

Снимка: Instagram/tsinigerski

Васильовден – традиции и обичаи