in

Украйна днес през погледа на Гаска Шиян

„Сякаш разкъсвам здрача. Дишам като риба. Тътря тежка торба. Газя размекнатия сняг. Гълтам въздуха. Като някое дребосъче ситня с малки твърди крачки, изчоплям от полуразтопената киша втората половина от сърцето си“. Това са редове из първите страници на „Зад гърба“ на нашумялата украинска писателка Гаска Шиян.

Книгата е отличена с Европейска награда за литература през 2019 година. В нея главната героиня, 27-годишната Марта, прекарва мрачно детство в малък град, но успява да направи успешна кариера в ИТ-индустрията. Но когато приятелят й Макс се записва в армията да участва в конфликта в Донбас, тя е разкъсана от вътрешен конфликт и негодувание, че той не остава при нея, че това е погрешен начин за доказване на мъжественост. През 2019 г. романът получава наградата за литература на Европейския съюз и наградата „Еспресо“ за избор на читателите.

Романът е за съвременна Украйна с нейните национални и морални проблеми, за дълга и патриотизма, за женската съдба в едно традиционно патриархално общество. Четем по-нататък: „Понесла съм буркани с кисело зеле и замразени пълнени тестени топчета. Сушени плодове и зеленчуци. Къси чорапи и бельо. Имам висше образование и хубава работа. Можех да подкарам колата и да транспортирам доста повече обем. Бързо и ефикасно. И да насъбера из града доброволки с децата им, дето все нещо лепят, сушат, варят и прехвърлят пари от една карта в друга. Няма с какво друго да се забавляват. Затънали са във втория си отпуск по майчинство, без още да са излезли от първия, та се чудят с какво да се занимават“.

Сюжетът е структуриран като монолог. Развръзката идва в деня, в който главната героиня заминава за Париж, където започва бурна връзка със студента Ксавие. Монологът й е крайно откровен и разказва за емоцията, „вдишванията и издишванията“ на патриархалния бит и общество, както и за личния протест на една млада жена.

Коя е Гаска Шиян? Освен блогър, фотограф? Многото й лица сътворяват таланта й на писател

Родената през 1980 година Гаска Шиян е известна украинска писателка, преводачка, блогър и фотограф. Завършила е класическа филология, притежава книжарница, ръководи курс по творческо писане. През 2014 г. е публикуван дебютният й роман, който носи заглавие „Hunt, Doctor, Hunt!“. „Зад гърба“ е горещо приветствана от критиката и предизвикала полемики в читателските среди – отчасти заради натуралистичните сексуални сцени, но най-вече заради богоборческия си дух и бунтарското отношение спрямо семейни и социални ценности.

През 2001 г. Шиян завършва Лвовският национален университет „Иван Франко“. По време на следването си, заедно със сестра си Анастасия основават книжарницата за чуждестранна литература и изучаване на чужди езици „ГалІнБоок“. Пише за списанието „Просто небе“, сборника „Доброволци“, проекта „Ездач“.

През 2010 г. превежда и издава романа на австралийския писател Ди Би Си Пиер (Питър Финли) „Світло згасло в країні див“ (Светлината угасна в страната на чудесата). Въз основа на работата си създава арт-проекта „Декадансът взема своето“, който синтезира текст, визуални изкуства и музика, и излиза под търговската марка „Батрахоміомахія“.

През 2014 г. прави своя литературен дебют с романа „Hunt, doctor, hunt“. За него е вдъхновена от престоя си в болница, породен от внезапната проява на редкия синдром на Хънт, а голяма част от текста пише на телефона си, докато е на лечение. Сюрреалистична история представя живота на студент по медицина от Бразилия, който отразява живота в Украйна в условията на началото на кризата в Донбас. Книгата е илюстрирана от приятелката й Мариана Винар.

През 2014 г. участва с разказа „Гъска“ в сборника „Доброволци“. Същата година, като съсобственик на книжарница, започва активни дейности, насочени към премахване на практиката на непрозрачни и корумпирани схеми при закупуването на учебници.

През 2015 г. създава авторски курс по творческо писане „Творческо писане с Тило Шулц: Истории за уикенда“. Участва в литературни фестивали в Единбург, Киев, Лвов, и Запорожието.

Омъжена е за френски журналист. Има дъщеря. Галина Шиян живее със семейството си в Киев.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Автентична мексиканска кесадия

5 упражнения за отслабване, които можете да правите вкъщи