in

ЛюбовЛюбов

В обувките на „Гениалната приятелка“ (снимки)

Снимки: Instagram/My brilliant friend и HBO

С наближаването на четвъртия сезон на култовия сериал „Гениалната приятелка“ мистериите, свързани с авторката на книгата и новите актриси в последния сезон, са подновени с пълна сила. Екранизацията на италианската тетралогия на писателката Елена Феранте ни потапя в света на две приятелки за период от няколко десетилетия, следвайки стриктно сюжета в книгите. Двете момичета израстват в беден квартал на Неапол, а житейските им пътища до такава степен се преплитат, че макар и пълни протиположности, Лила и Лену докрая остават неделими части на едно цяло, взаимнозависими от решенията си.

Автентичен кастинг

В първия сезон участват младите актриси Елиза дел Дженио и Людовика Насти в ролите на двете приятелки като деца. Режисьорът Саверио Костанцо прави кастинг из училища и квартали в Италия, като избира актьорите в първия сезон от почти 10 000 деца и възрастни. Само за период от 3 месеца са изградени десетки сгради, които да потопят зрителите в автентичния Неапол от 50-те години на миналия век.

Реалност и фикция 

Актрисите Маргерита Мадзуко и Гая Джираче влизат в ролите на двете момичета във втория сезон на „Гениалната приятелка“, когато те вече са големи, прехвърлили са 20 години и са на прага на важни житейски решения. Неслучайно, също като героинята си Лену, актрисата Маргерита Мадзуко израства в Неапол – в двустаен апартамент с твърде шумни роднини и съседи, а насилието по улиците е ежедневие. Прилежна е в ученето, а учителите я толерират. Има смирен вид, което пленява режисьорът Костанцо и той се спира точно нея.

Колежката й Гая Джираче, която влиза в ролята на непокорната Лила, е точно на другия полюс – израства с усещането, че е различна, а най-добрият й приятел не е друг, а самата тя. Премества се в Неапол след развода на родителите си. От малка не се доверява на никого и това калява у нея качества на силна и самостоятелна личност. От 13-годишна ходи на курсове по актьорско майсторство. Когато играе Лила, не крие, че в пресъздаването на характера й влага и лични емоции.

Днес Маргерита Мадзуко все още живее с голямото си и шумно семейство в Неапол, мечтае да учи съвременна литература в университет, докато Гая Джираче обитава самостоятелен апартамент в центъра на града и мечтае за кариера на моден дизайнер.

Алба Рорвахер и Ирене Майорино влизат в ролите на Лену и Лила в последния сезон

В последния четвърти сезон ще има нови актриси, които ще влязат в образите на Лену и Лила. Това са Алба Рорвахер, която ще играе Лену и Ирене Майорино в образа на Лила.

Снимка: Facebook/Irene Maiorino

38-годишната Ирене е родена в Неапол. През 2008 г. завършва Трети римски университет. Две години по-късно получава първата си роля в телевизията  – на Луиза Гамбардела в минисериала „Целунати от любовта“. Изиграла е много театрални роли, немалка част от тях в Париж. През 2016 г. получава ролята на Тереза в „Гомор“ 2. Играе и Алесандра Мусолини в продуцирания от телевизия Sky сериал „1994“.

Алба е част от екипа на „Гениалната приятелка“ още от първи сезон – нейният глас разказва историята на двете приятелки зад кадър.

Нино ще изиграе Фабрицио Джифуни. Актьорът участва и в италианските филми „Тя още говори с мен“, „Човешки капитал“, „Сладки сънища“ и др. Син е на Гаетано Джифуни – генерален секретар на президента на Италия в продължение на 14 години, до 2006 г. Фабрицио е женен за актрисата Соня Бергамаско.

Снимка: Facebook/Fabrizio Gifuni

Алба е носителка на множество международни награди, сред които и италианското отличие „Златен глобус“ за филма „Ненаситни сърца“.

Изключително талантливата актриса е позната на българската пубика и от филмите на Паоло Дженовезе „Мястото“ и „Перфектни непознати“, а също и от „Аз съм любовта“ и „Чудесата“. Преди време я гледахме и в „Щастливият Лазаро“, режисиран от не по-малко даровитата й сестра Алис Рорвахер.

Елена Феранте и Доменико Старноне?

Може би не е случайно, че Алба ще играе Лену. Тя влиза в главната роля във филма „Връзки“ на писателя Доменико Старноне, роден през 1943 г. в Неапол. Именно неговото име се спряга от не една и две италиански медии, базиращи се на разследване на журналиста Клаудио Гати преди години, за съпруг на Елена Феранте, чиято идентичност се пази в тайна, а само нейните издатели знаят дали е мъж, жена или съпруга на Доменико. „Веднъж написани, книгите нямат нужда от своите автори“, споделя „анонимната“ Феранте в свое интервю. Тя признава, че в литературата човек е „честен до болка“, като така намеква, че именно за да не разкрие истинската си самоличност, прибягва до псевдоним.

Старноне е италиански писател, сценарист и журналист, един от най-известните романисти. Работил е като гимназиален учител и редактор на няколко вестника и сатирични списания. Публикувал е романи, които са международни бестселъри и по чиито мотиви са екранизирани филми. Биографията му не е много по-различна от тази на Нино в „Гениалната приятелка“. Има обаче и друга версия, подкрепена също с немалко доказателства като предишната, че Елена Феранте не е друг, а именно самият Доменико. Старноне обаче отрича и двата варианта. Независимо дали е съпруг на Елена Феранте или не, това не му пречи да е гениален писател.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

3.5k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Агбогблоши – черната дупка на Африка

За силата на думите: Мартин Лутър Кинг и чистите му по донкихотовски мечти