in

ЕхаЕха

Магията на тандема Мацантини – Кастелито

Те са заедно и в живота, и в изкуството

Тя е актриса, писателка, експериментира постоянно. Той е актьор, режисьор, променя се. Те са съпруг и съпруга, имат 4 деца. Тя пише романи, а той ги превръща във филми. Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито! „Не мърдай“, „Да дойдеш на света“, „Никой не спасява сам“, „Фортуната“ и „Книжарница в Париж“ са пет филмови истории, в които семейният тандем демонстрира завидната си хармония и таланта да открива добротата на душата в истинския живот. Понякога в големите неща, понякога в малките…на война, като в приказка.. тъжно, смешно, розово или шарено…трудно, лесно…до безкрай, космическо, френетично…

Винаги заслушана в света

„Отворена съм към света. Винаги съм заслушана в това, което става, и може да се каже, че съм писател на живота. Никога не предвиждам какво ще напиша или как ще се случи. Това е нещо, което ни прави много уязвими като хора, защото ние сме крехки създания. Отворените към живота са много по-изложени, тези които са затворени в себе си, са много по-малко уязвими, но единственият начин за един писател, в моя случай, е да бъдеш отворен, да си заслушан в това какво става, това е начинът да разчупвам стените и го правя всеки ден“, споделя Маргарет. Казва, че не обича да доминира в живота, затова дава естествени решения на нещата. Оставя живота да се случва и той се случва. Признава, че пише, за да забрави себе си.

Успехът е това да избереш мястото, където искаш да отидеш сутрин

„Винаги съм избирал ролите си. Успехът е в това, да избереш мястото, където искаш да отидеш сутрин, за да работиш. Избирал съм винаги, някой път заради ролята, друг път – заради режисьора, понякога – заради парите. Но винаги след направения избор съм защитавал филмите, които съм избирал. Тази професия е толкова изпълнена с привилегии, че наистина ненавиждам актьорите, които се оплакват от това, което вършат“, споделя на свой ред Серджо Кастелито. Шегува се, че у дома командва Мацантини, като добавя: „Много обичам да се подчинявам, много е удобно да се подчинявам“.

Животът е една огромна любовна история

Маргарет и Серджо споделят, че ги свързва дълбока доброта, човешка. И двамата са артисти, всеки със своето его, но нещото, което винаги са поставяли над всичко, е дълбокото желание да са заедно, при това във всеки един смисъл. „Животът е една огромна любовна история. Когато си отворен към любовта, всичко, което докоснеш, се превръща в любов“, убедени са.

В творчеството си като че ли и двамата се стремят да развенчаят мита за съвременната двойка – с привидно безпроблемен съвместен живот, чиито устои се разклащат още при първите признаци на сътресение. „Историята за отношенията между мъжа и жената е историята на света, на Адам и Ева, и няма нищо по-интересно от този микрокосмос, който представлява връзката между един мъж и една жена, разликите в тези две гледни точки“, убедена е Маргарет. „Винаги ще съществува нуждата от сцена с герой на нея и публика, която да го гледа, защото винаги ще съществува нуждата от метафора“, убеден е Серджо.

Двамата са блестящи и в последния си съвместен проект – „Книжарница в Париж“, която се върти този месец из софийските кина по време на фестивала „Синелибри“. Филмът разказва историята на Пиер, парижки търговец на антикварни книги, чийто живот се върти около любовта към редките томове и към дъщеря му, страдаща от параплегия. Всичко изглежда рутинно и предсказуемо, докато Пиер не среща една екстравагантна слънчева млада жена… В тази пленителна история блести носителката на „Сезар“ Беренис Бежо. Именно тя събужда отново за живот Пиер…вплетен в болката на дъщеря си и превърнал нейната рутина в своя. Любовта така го завърта във вихъра си, че го връща на света – прероден, нов, с надежда и вдъхновения. Филм за това как животът е по-силен от всичко! И как винаги е било така….Нали?

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Пиле с къри сос по индийски

Феноменът „столетник“