in

Феноменът „столетник“

Да живееш над 100 години? Звучи невероятно, нали? Но според изследване на американския изследователски център Pew Research, публикувано неотдавна, до 2050 г. на планетата ще живеят 3,7 млн. столетници. Япония ще е страната, в която има най-голяма вероятност хората да доживяват до 100 и над 100 години. Според статистика на ООН и през 2020 г. в страната на изгряващото слънце е имало 79 000 души на възраст на или над 100 години, което я поставя на второ място по абсолютен брой на столетницити след САЩ. Там живеят 97 000 столетници.

Феноменът „столетник“ не е съществувал преди 200 години. Напредъкът на науката обаче, както и по-доброто разбиране сред повече хора какво е добро за нашето тяло, доведе човечеството толкова далеч. В момента в света живеят близо 600 000 столетници.
Къде е пределът? Можем ли да въздействаме още по-ефективно за забавянето на нашия биологичен часовник, за да запазим ума остър и тялото здраво по-дълго време?
Можем, категорични са учените от различни области на знанието. Част от тях смятат, че трябва да третираме остаряването като болест. Според биолога Стивън Аустад от университета в Алабама ключът към драстично по-дълъг живот е в това да променим процесите, при които нашите клетки остаряват.

Научни изследвания

Научният прогрес в тази област изглежда обещаващ. През 2014 г. учени, цитирани от списание Sience, съобщиха, че са наблюдавали 50 % удъжаване на живота на червеи, на които е давана добавката AKG – алфа кето-глитарант. Тя е част от метаболитния цикъл, който извлича енергията от храната. В по-късно изследване учени от Института за изследване на стареенето пък приложили методиката на 18-месечни мишки – еквивалента на 55-годишна възраст при хората. Скоро след това установили, че женските мишки, на които е приложен препаратът, живели по-дълго от контролната група, на която не е давана добавката.

Миналата година учени от Национания университет в Сингапур съобщиха, че търсят доброволци между 45 и 65 години, за да направят подобно изследване и сред хора.
В последните години се появиха стотици смели идеи как можем да увеличим продължителността на живота. Помислете например за хапче, което имитира ползите от движението? Или друго, което да „подмами“ вътрешния ни часовник да смята, че сме по-млади? Или нанороботи, които да намират и да противодействат на болестотворните процеси в нашето тяло и да препрограмират клетките? Много експерти прогнозират бляскаво бъдеще на антиейджинг медицината.

Може ли планетата ни да „понесе“ удължаване на живота?

Но въпреки многобройните и понякога доста обещаващи теоретични възможности, някои учени си остават скептични. Те смятат, че тялото има вградена „дата на годност“. Да не говорим, че ако масово хората живеят по-дълго, светът ще се сблъска с нови проблеми, които ще трябва да разреши – бедност, насилие, замърсяване, климатични промени, еко катастрофи, растяща престъпност и безработица.

Джон Дейвис, професор по философия в Калифорнийския държавен университет във Фулъртън обаче е оптимист: „Мисля, че когато остаряват, хората стават по-мъдри“, казва той пред американското онлайн издание Ozy. Според него осъзнавайки, че им остава повече време да живеят, те ще бъдат по-търпеливи и по-информирани за това кой е правилният избор в различни сфери. „Може да се окаже, че  общество, в което се живее по-дълго, е по-добро“, смята Дейвис. Той обаче е реалист за предизвикателствата, които могат да съпътстват този процес. „Светът вече се сблъсква с последиците от свръхнаселението.
Една от тях са климатичните промени. Решението изглежда по-сложно и може да изисква по-радикални мерки, отколкото мъдростта на дългия живот“, казва Дейвис.

Какви са реалностите извън лаборатириите и фантазията на футуролозите?

Много вероятно е да се окаже, че за да постигнем мечтите за по-дълъг живот, всъщност са ни нужни доста дълбоки джобове. Футуристът Рей Курцуел, който работи за Гугъл, смята, че до 2029 г. медицината ще напредне толкова много, че всяка година ще можем да прибяваме по 1 г. към продължителността на живота – или поне тези, които могат да си го позволят. Курцуел не е единственият в Гугъл, който се занимава с проблема. Неотдавна технологичният гигант обяви, че ще инвестира средства в проучване на стареенето и намиране на възможни решения.

Експертът Обри Де Грей смята, че до 2036 г. много хора, които имат достъп до правилните терапии, помагащи на клетките да бъдат по-млади, могат да избегнат болестите, свързани с възрастта, както и болестите изобщо.

И все пак мнозина смятат, че за да стане това, не е достатъчно да живеем в обкръжение без стрес, а да можем да заплатим лечението, колкото и да струва то. Да, както и другаде, парите наистина имат значение. Изследване на Северозарадния университет в Илинойс показва, че американците с по-висок нетен доход живеят по-дълго. Това се оказва валидно дори за кръвни братя и сестри, които носят еднакви гени.

Наистина ли факторът, който единствено оказва влияние върху продължителността на живота, са парите?

Оказва се, че има група страни, които не спадат към „богатите“, но също се радват на висока продължителност на живота. Такъв район пример е Никоя – полуостов в Коста Рика, известен с големия брой столетници. Хората там вярват, че тайната на дълголетието им са активните социални контакти и силните семейни връзки.

На другия край на планетата, столетниците в Япония пък смятат, че постигането на дълъг и щастлив живот се дължи основно на здравословна храна и активно движение. Най-старата жена в света – Кейн Танака, която доживя 118 години, признава, че обича шоколад и газирана вода – нещо, което учените ни предупреждават да не пием. Но и в този случай се оказва, че парите имат значение. Монако – супербогатият оазис на Европа е пример за това. Средната възраст на жителите там е близо 90 години.

Изкуствен интелект

Ако не живеете на нито едно от тези места, не се отчавайте напълно, съветват от Оzy. В последните години се появяват все модерни предложения за вечна младост. На помощ идва например изкуственият интелект. Има хора, които вече са се записали в програма за замразяване на мозъка и тялото в течен нитроген, за да ги запазят. Криониката запазва тялото, докато науката прогресира до степен, в която човек може да бъде реанимиран и лекуван от каквато и болест да страда. През 2016 г. напримр 14-годишно момиче с рядка форма на рак спечели правото да бъде замразено след смъртта си с надеждата, че може да бъде върнато към живот, когато се появи лекарство за нейната болест.

Традиционни методи

И все пак някои се придържат към по-традиционни методи. През 2019 г. стана известно проучване на експерти от Харвард, че увеличеният прием на червено месо в някои случаи може да увеличи риска от ранна смърт. Според изследователите участниците в експеримента, които увеличавали приема на месо в продължение на 8 г. имали 10% по-висок риск от смърт през този период. Авторите на проучването смятат, че човек може да постигне сериозни успехи в битката с остаряването, ако замести поне веднъж седмично яденето на месо с постна храна. И тук се появява едно „но“ обаче. Жералин Тейли, която доживя до 116 години докзва, че авторите може и да грешат. Тя каза пред списание Таймс през 2013 г., че една от тайните на нейния дълъг живот е консумацията на свинско месо.

Традиционалистите напомнят за още инструменти за победа над годините. Сред препоръките на американската Сърдечна асоциация е да се увеличава ходенето с поне 1000 стъпки на ден. Всеки нови 1000 стъпки намаляват риска от ранна смърт с 28%, съобщиха от асоциацията през май тази година. Американката Лорийн Динлайди, която почина на 109 години през 2012 г. бе смятана за най-старият веган в света. Според експертите 5 приема на плодове и зеленчуци на ден намаляват риска от ранна смърт с 13%.

Рецептата на Мисао Окава, смятана за най-възрастния човек на планетата преди да почине на 117 години през 2015 г., е далеч по-проста – „яжте вкусни неща, включително суши“.
А учени от медицинския факултет на Бостънския университет направиха и едно доста шокиращо съобщение през 2014 г. – дори късното майчинство може да бъде ключ към дълголетие. Според тяхно изследване, жените родили след 33-тата си година, имат 2 пъти по-голям шанс да доживеят до 95, отколкото тези, които са родили до 29-тата си година. Това се потвърждава и от друго проучване на Центъра за изследване на остаряването в Ню Инглънд, според което жените, родили след 40-ата си година, имат 4 пъти по-голям шанс да достигнат 100-те. Все пак това не е повод да отлагате раждането, казват учените.

Loading

  • Как според вас ще се отрази на земята увеличаване на продължителността на живота?

    Crowd of people social distancing to prevent Coronavirus Covid-19 pandemic.
    • Положително
    • Негативно

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Магията на тандема Мацантини – Кастелито

Как да изберем най-правилната козметика за нашата кожа