Рулото представлява пандишпанов блат, намазан с крем, шоколад, сладко и т.н. и навит на руло. Това е един от най-популярните десерти, който може да се купи от всеки магазин, а и да се направи лесно у дома.
Най-ранните сведения за приготвянето на този десерт са от декември 1852 г., а рецептата описва как да се приготви руло със сладко- „Изпечете блата, докато още е горещ го намажете със сладко, навийте с помощта на кърпа и нарежете на парчета“.
Често този десерт е наричан „швейцарско руло“, въпреки че няма никакви сведения да произлиза от Швейцария.
Въпреки че точният произход на рулото не е ясен, това е един от най-популярните десерти по целия свят и има хиляди разновидности.
Ето как да приготвите вкусно ягодово руло с пресни ягоди:
Необходими продукти:
За блата:
- 4 яйца
- 1 ч. захар
- 1 ч.л. ванилия
- 1 ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ½ ч. пудра захар
За крема:
- 250 грама маскарпоне
- 1 ч. пудра захар
- 2 ч.л. ванилия
- 2 ч. сметана
- 2 ч. ягоди
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, ванилията и захарта с миксер.
В друга купа комбинирайте брашното и бакпулвера.
Малко по малко добавете брашното към яйчената смес, като не спирате да разбърквате.
Сложете хартия за печене в правоъгълна тавичка и изсипете сместа. Загладете я с помощта на шпатула.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути.
Веднага щом извадите блата от фурната, отделете го от тавата с нож. Поръсете с пудрата захар и обърнете блата върху решетка.
Внимателно отлепете хартията за печене от блата.
Сложете кърпа или платнена салфетка върху него и навийте на руло, като навивате от по-голямата страна на правоъгълника.
Оставете го да се охлади, а през това време направете крема.
Разбийте маскарпонето, захарта и ванилията. Добавете малко от сметаната, разбийте отново и добавете останалата сметана.
Намачкайте 1/3 от ягодите на пюре и го добавете към крема.
Оставете няколко ягоди за украса, а останалите нарежете на кубчета.
Внимателно разгънете рулото, намажете го обилно с крема, поръсете с нарязаните ягоди и го навийте отново на руло.
Украсете готовото руло с останалия крем и запазените ягоди. Сложете го в хладилник за 3-4 часа, за да стегне.
-
Плодово или шоколадово руло предпочитате?
-
Плодово
-
Шоколадово
-