in

Правилното дишане – пътят към възстановяване от COVID-19

ковид

Пандемията от COVID-19 показа едно – правилното дишане и респираторното ни здраве не бива да бъдат подценявани. Книгата „Дихателни упражнения при COVID-19“ от д-р Анна Шумейко и Наталия Борисова е практично и полезно ръководство, което съчетава най-модерните медицински знания с доказани холистични практики за лечение, възстановяване от и превенция на респираторни заболявания.

Наръчникът се състои от десетки схеми на дихателни упражнения, разпределени в три основни раздела според състоянието на пациентите. Сложността на описаните в „Дихателни упражнения при COVID-19“ програми е разнообразна и е съобразена с вътрешните процеси, през които преминава тялото в отделните етапи на инфекция  – за началната ѝ остра фаза, за възстановителната фаза и профилактични. При редовна практика резултатите са осезаеми и дълготрайни.

Укрепване на белите дробове

Описаните упражнения могат да бъдат използвани както при боледуване от коронавирус, така и при други респираторни заболявания като бронхит, астма, пневмония и други. Особено важно внимание авторите отделят на превенцията и предотвратяването на боледуване чрез профилактични упражнения за укрепване на белите дробове и цялостното състояние на организма.

От книгата читателите ще научат любопитни факти като този, че има три различни вида дишане: ключично, гръдно и диафрагмено. Най-плитко се вдишва с ключично дишане, а гръдното е малко по-задълбочено.

Регулирането на диафрагменото дишане е най-ефективният начин за справяне със стреса – то е най-дълбоко – намалява активността на мозъчната кора, регулира емоционалните състояния и отваря белите дробове.

Поддържането на здрав ум и здраво тяло, както и на пълноценната връзка между двете, е изключително важно за здравето ни. Правилното дишане има благотворното въздействие и за психичното ни здраве и душевно спокойствие.

За авторите

Д-р Анна Шумейко и Наталия Борисова, които стоят зад изданието, имат богат опит с разнообразни лечебни практики, който им помага да разработят комплекси от дихателни, възстановителни и упражнения.

Д-р Шумейко е специалист по физиотерапия и спортна медицина, доброволец в най-голямата московска болница за пациенти с коронавирус, а Наталия Борисова е дипломиран психолог и изучава и практикува източни системи за лечение и самолечение (ушу, цигун, тайдзицюан, негун) от 1996 г.

Източник: Сиела

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ягодово руло

Ягодово руло

Стив Джобс

15 любопитни факта за Стив Джобс