Шоколадовите мъфини са вкусни, приготвят се лесно и са подходящи както за закуска, така и за десерт.
Основните съставки на кексчетата са брашно, захар, яйца и мазнина. Към тези съставки могат да се добавят най-различни добавки- различни видове шоколад, плодове, кремове и т.н.
Смята се, че мъфините произлизат от САЩ, като рецепти за мъфини могат да бъдат намерени в готварски книги от 19-ти век. Тези малки сладкиши са популярни и във Великобритания през 20-ти век, а днес са една от най-популярните закуски с целия свят.
За да приготвите мъфини вкъщи, ще имате нужда от специална форма за мъфини, както и от силиконови или хартиени формички, в които да изсипвате сместа.
Кексчетата са неизменна част и от празничната трапеза на различни празници, тъй като могат да бъдат декорирани по много интересни начини.
Ето как да приготвите обикновени шоколадови мъфини:
Необходими продукти:
- 260 грама брашно
- 2 ч.л. сода за хляб
- щипка сол
- 60 грама какао на прах
- 1 с.л. разтворимо кафе
- 185 мл прясно мляко
- 125 мл масло от рапица
- 200 грама кафява захар
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 200 грама кисело мляко
- 1 яйце
- 300 грама шоколад (млечен или черен) на копчета
Начин на приготвяне:
Брашното и содата за хляб трябва да се пресеят в голяма купа.
В друга купа пресейте какаото на прах, добавете кафето и ги залейте с горещото прясно мляко.
Разбъркайте добре, за да няма бучки.
Към какаовата смес добавете захарта, олиото, яйцето, киселото мляко и ванилията.
Разбъркайте добре и прибавете тази смес към брашното.
Добавете и по-голямата част от шоколадовите копчета. Оставете малко, с които да поръсите мъфините отгоре.
Готовата смес разпределете в предварително подготвена форма за мъфини.
След това поръсете с останалите шоколадови копчета и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Можете да проверите дали мъфините са готови с клечка за зъби.
Извадете готовите кексчета от формата и ги оставете да се охладят върху решетка за 15-20 минути.
-
Какви мъфини предпочитате?
-
Шоколадови
-
С плодове
-