Чили кон карне е ястие от мексиканската кухня, чиито основни съставки са мляно месо, люти чушки, домати и боб. Рецептата се е изменила с времето и в зависимост от региона, хората добавят и различни други продукти. В буквален превод, чили кон карне означава „чили с месо“. Това е рецепта с дълга история, първите записки за ястие с люти чушки и бульон, наподобяващо чили кон карне, са от далечната 1529 година. Ще ви предложим рецепта за чили кон карне със зеленчуци.
Необходими продукти:
- 500 грама кайма
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук
- 1/2 червена чушка
- 1 тиквичка
- 2 с. л. чили на прах
- 1 1/2 ч. л. кимион
- 1 ч. л. червен пипер
- 3 скилидки чесън
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1 чаша червен боб, от консерва или предварително сварен
- 1 консерва домати
- 2 чаши бульон
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган загрейте зехтина и добавете каймата. Натрошете я хубаво. Ако каймата пусне вода, трябва да я изцедите преди да добавите лука. Добавете лука и гответе, докато се запържи.
Междувременно измийте и почистете чушката и тиквичката. Сложете ги в тигана при каймата.
Поръсете с кимиона, чилито, червения пипер, чесъна, солта и пипера и разбъркайте добре.
Добавете доматите и бульона. Сложете капак и гответе 30 минути, като разбърквате от време на време.
Ако ястието стане прекалено рядко, можете да добавите малко царевично нишесте, за сгъстяване.
Накрая добавете сварения боб и поръсете с пресен магданоз.
-
Харесвате ли мексиканската кухня?
-
Да
-
Не
-