in

ЕхаЕха

Чили кон карне

Чили кон карне е ястие от мексиканската кухня, чиито основни съставки са мляно месо, люти чушки, домати и боб. Рецептата се е изменила с времето и в зависимост от региона, хората добавят и различни други продукти. В буквален превод, чили кон карне означава „чили с месо“. Това е рецепта с дълга история, първите записки за ястие с люти чушки и бульон, наподобяващо чили кон карне, са от далечната 1529 година. Ще ви предложим рецепта за чили кон карне със зеленчуци.

Необходими продукти:

  • 500 грама кайма
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 1/2 червена чушка
  • 1 тиквичка
  • 2 с. л. чили на прах
  • 1 1/2 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 чаша червен боб, от консерва или предварително сварен
  • 1 консерва домати
  • 2 чаши бульон

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган загрейте зехтина и добавете каймата. Натрошете я хубаво. Ако каймата пусне вода, трябва да я изцедите преди да добавите лука. Добавете лука и гответе, докато се запържи.

Междувременно измийте и почистете чушката и тиквичката. Сложете ги в тигана при каймата.

Поръсете с кимиона, чилито, червения пипер, чесъна, солта и пипера и разбъркайте добре.

Добавете доматите и бульона. Сложете капак и гответе 30 минути, като разбърквате от време на време.

Ако ястието стане прекалено рядко, можете да добавите малко царевично нишесте, за сгъстяване.

Накрая добавете сварения боб и поръсете с пресен магданоз.

Loading

  • Харесвате ли мексиканската кухня?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Най-актуалните прически при мъжете тази есен

Чернобил, Светлана Алексиевич и колажите й от човешки гласове