По време на Великите пости е позволено да се яде риба понякога. Всъщност два пъти- на Благовещение и на Цветница. Ако не спазвате постите много строго, можете да си позволявате от време на време да хапвате риба.
Хекът е голяма риба, която се реже на колела и или се пържи, или се пече.
Предлагаме ви класическа рецепта за хек с доматен сос:
Необходими продукти:
- 6 парчета риба хек
- 2 с.л. магданоз
- сол и черен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 400 грама консервирани домати
- щипка захар
- настърганата кора от ½ лимон
- ½ ч.л. куркума
- ½ ч.л. чили на прах
- 100 мл вода
Начин на приготвяне:
Комбинирайте доматите с водата, зехтина, подправките, чесъна и кората от лимон.
Оставете да заври, след което намалете силата на котлона и оставете сосът да се сгъсти.
Измийте и почистете рибата. Поръсете я със сол и черен пипер.
Сложете парчетата риба при соса, сложете капак и оставете да се готви около 15 минути.
Когато рибата се сготви, поръсете с пресен магданоз и сервирайте.
-
Какви риби предпочитате?
-
По-мазни
-
По-сухи
-