Енчилада е традиционно ястие от мексиканската кухня, което представлява царевична тортила с пълнеж от различни продукти- месо, зеленчуци, сирене, боб, картофи и други. Традиционни за това ястие са лютите сосове.
Енчиладата произлиза от Мексико, като първоначално това ястие е представлявало тортила, увита около малка рибка. На днешно време има хиляди рецепти, като пълнежът може да бъде от месо, картофи, боб и други, а сосът може да бъде чили, сметана, доматен и т.н. В Мексико енчиладата е улична храна и представлява само тортила, потопена в чили сос, без никакъв пълнеж.
Рецептата, която ви представяме, е традиционна мексиканска рецепта и е с телешка кайма:
Необходими продукти:
- 500 грама телешка кайма
- 1 глава лук
- 10 броя царевични тортили
- 100 грама зелени люти чушки
- 2 стръка зелен лук
- 1/2 ч. маслини
- 3 чаши настъргано сирене Чедър
- рапично масло
- сол
- черен пипер
- 700 мл доматен сос
- 2 чаши пилешки бульон
- 2 с. л. брашно
Начин на приготвяне:
Запържете брашното в малко масло. Добавете доматения сос, бульона, сол и черен пипер.
Оставете соса да заври, след което намалете силата на котлона и оставете да къкри, за да се сгъсти.
Запържете лука, след това добавете и каймата. Овкусете със сол и черен пипер.
Загрейте по-голямо количество масло и запържете леко тортилите в него. Целта е да омекнат, не бива да стават хрупкави. Извадете ги върху кухненска хартия, за да се изцеди ненужната мазнина.
Разстелете малко от доматения сос в тавичка. Вземете една тортила, потопете я в соса, сложете малко от месото, зелен лук, маслини и люти чушки и завийте на руло. Сложете я в тавата и поръсете обилно с Чедър. Повторете това и с останалите тортили.
Полейте енчиладите с останалия сос и поръсете с още Чедър.
Печете около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
-
Хапвате ли често мексиканска храна?
-
Да
-
Не
-