Тирамисуто е най-популярният италиански десерт. Приготвя се с бишкоти, напоени с кафе, и крем от маскарпоне и белтъци. Отгоре се поръсва с какао на прах и готово.
Този сладкиш е разпространен както в цяла Италия, така и в целия свят.
Тирамисуто всъщност е сладкиш, създаден сравнително скоро. Има различни предположения за това чие дело е тирамисуто.
Обикновено се приготвя в кръгла форма за торта, но има и по-удобен вариант- в чашки. По този начин десертът се сервира по-лесно:
Необходими продукти:
- 240 мл сварено кафе
- 18-20 бишкоти
- 2 с.л. ликьор с вкус по избор
- 5 яйца
- 6 с.л. захар
- какао на прах
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Сложете белтъците в чиста и суха купа и ги разбийте с миксер, на сняг.
Жълтъците разбийте със захарта, с помощта на лъжица. Добавете маскарпонето и разбийте до получаване на гладка смес. Важно е да не използвате мискер, за да не се загуби обема на сместа.
Постепенно смесете двата крема, като добавяте по няколко лъжици от белтъците към сместа с жълтъци. Ако ги смесите наведнъж, отново има опасност да загубите обема на крема.
Подгответе 6 чашки, в които ще редите сладкиша.
Натрошете бишкотите на половинки, за да се събират в чашите.
Наредете един ред бишкоти, напоени с кафе, след това крем. Продължете да редите по същия начин, като завършите с крем.
Подредете чашите с тирамису на студено място, извън хладилника, за една нощ.
След това вече можете да ги наредите в хладилника.
Можете да украсите чашките тирамису с плодове по избор.
-
Обичате ли тирамису?
-
Да
-
Не
-