Крем супата от сьомга е много популярно ястие във Финландия и другите северни страни.
Тази супа съдържа филе от сьомга, варени картофи, моркови и праз лук. Супата обикновено се сервира топла, с малко пресен копър.
Има спорове относно това дали трябва супата да съдържа мляко или не. Някои хора твърдят, че задължително трябва да се използва мляко, докато други мислят, че по-добрият вариант е да се сложи сметана.
Освен че е ужасно вкусна, тази супа се приготвя изключително лесно и е много подходяща за лятото.
Ето как да приготвите финландска супа „Лохикейто“:
Необходими продукти:
- ¼ ч. масло
- 1 стрък праз лук
- 4 ч. рибен бульон или 2 кубчета бульон с аромат на риба
- 1 кг картофи
- 2 моркова
- 500 грама сьомга
- 1 ч.ч. пълномаслена сметана
- сол и черен пипер
- пресен копър
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото в голяма тенджера.
Добавете нарязания на ситно праз и гответе 5-6 минути, докато омекне.
Добавете бульона, както и нарязаните на ситно картофи и моркови.
Оставете да заври, след което оставете на котлона около 15 минути, докато всички продукти омекнат.
Накрая добавете сьомгата, като предварително я нарежете на едри парчета. Добавете и сметаната и гответе 5-6 минути, докато рибата се сготви. Махнете от котлона и овкусете със сол и черен пипер.
Преди да сервирате, добавете нарязания на ситно пресен копър.
-
Опитвали ли сте супа от сьомга?
-
Да
-
Не
-