in

Супа от сьомга „Лохикейто“

Крем супа от сьомга

Крем супата от сьомга е много популярно ястие във Финландия и другите северни страни.

Тази супа съдържа филе от сьомга, варени картофи, моркови и праз лук. Супата обикновено се сервира топла, с малко пресен копър.

Има спорове относно това дали трябва супата да съдържа мляко или не. Някои хора твърдят, че задължително трябва да се използва мляко, докато други мислят, че по-добрият вариант е да се сложи сметана.

Освен че е ужасно вкусна, тази супа се приготвя изключително лесно и е много подходяща за лятото.

Ето как да приготвите финландска супа „Лохикейто“:

Необходими продукти:

  • ¼ ч. масло
  • 1 стрък праз лук
  • 4 ч. рибен бульон или 2 кубчета бульон с аромат на риба
  • 1 кг картофи
  • 2 моркова
  • 500 грама сьомга
  • 1 ч.ч. пълномаслена сметана
  • сол и черен пипер
  • пресен копър

Начин на приготвяне:

Разтопете маслото в голяма тенджера.

Добавете нарязания на ситно праз и гответе 5-6 минути, докато омекне.

Добавете бульона, както и нарязаните на ситно картофи и моркови.

Оставете да заври, след което оставете на котлона около 15 минути, докато всички продукти омекнат.

Накрая добавете сьомгата, като предварително я нарежете на едри парчета. Добавете и сметаната и гответе 5-6 минути, докато рибата се сготви. Махнете от котлона и овкусете със сол и черен пипер.

Преди да сервирате, добавете нарязания на ситно пресен копър.

  • Опитвали ли сте супа от сьомга?

    Супа сьомга
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ресторант

12 неща, които никога не бива да ядете в ресторант

„Бившият ми и други проклятия“ – никога не смесвай водката с магия