Сезонът на студените супи настъпи! Време е за класиката на лятото, таратора, както и за останалите вкусни зеленчукови супи, на които не можем да се наситим.
Класическата супа от цвекло се нарича Борш и идва от Украйна, но е популярна също в Източна и Централна Европа. Това е вариант на класическата супа Борш, който е доста по-подходящ за лятото.
Червено цвекло, копър, цедено кисело мляко- типични за лятото вкусове, комбинирани в тази вкусна и разхлаждаща лятна супа.
В оргиналната рецепта зеленчуците се варят в пилешки бульон, но е напълно излишно една зеленчукова супа да има вкус на пиле. Можете съвсем спокойно да го замените със зеленчуков бульон или с вода.
Относно цеденото кисело мляко- може да се използва също обикновено кисело мляко или заквасена сметана. Имайте предвид, че ако сложите обикновено кисело мляко, супата ще стане значително по-рядка, а пък със сметаната ще бъде доста кремообразна. Може би цеденото кисело мляко е златната среда.
Вижте как да приготвите тази свежа супа, която ще се превърне в новото ви любимо ястие за лятото:
Необходими продукти:
- 6 глави червено цвекло
- 1 голяма краставица
- 3 стръка зелен лук
- 2 ч.ч. цедено кисело мляко
- 2 с.л. кленов сироп или захар
- 2 ч.л. сол
- 2 с.л. балсамов оцет
- ½ връзка пресен копър
Начин на приготвяне:
Измийте цвеклото добре и го сложете в голяма тенджера. Залейте го със зеленчуков бульон или вода, така че да е покрито с течност и оставете да се вари.
Варете до омекване на цвеклото, това ще отнеме около 35-40 минути, в зависимост от размера на главите.
Извадете цвеклото с решетъчна лъжица и го оставете да се охлади. Прецедете течността и също я оставете да се охлади. Ще ви бъдат необходими около 4 чаши от нея.
Обелете цвеклото и го разделете на две части. Едната част ще добавите към бульона, а другата нарежете на малки кубчета.
Нарежете краставицата на кубчета, като за таратор, и накълцайте копъра и лука на ситно.
Комбинирайте нарязаното цвекло с краставиците, лука и копъра.
Сложете прецедения бульон, останалото цвекло, цеденото кисело мляко, кленовия сироп, оцета и солта в блендер.
Блендирайте до получаване на гладка смес, след което към нея добавете подготвените зеленчуци.
Разбъркайте и сложете в хладилника, за да се охлади добре.
Можете да добавите още малко цедено кисело мляко преди сервиране, както и сварено яйце.
-
Опитвали ли сте студена супа от червено цвекло?
-
Да
-
Не
-