in

Студена супа от червено цвекло с цедено кисело мляко

Студена супа от червено цвекло

Сезонът на студените супи настъпи! Време е за класиката на лятото, таратора, както и за останалите вкусни зеленчукови супи, на които не можем да се наситим.

Класическата супа от цвекло се нарича Борш и идва от Украйна, но е популярна също в Източна и Централна Европа. Това е вариант на класическата супа Борш, който е доста по-подходящ за лятото.

Червено цвекло, копър, цедено кисело мляко- типични за лятото вкусове, комбинирани в тази вкусна и разхлаждаща лятна супа.

В оргиналната рецепта зеленчуците се варят в пилешки бульон, но е напълно излишно една зеленчукова супа да има вкус на пиле. Можете съвсем спокойно да го замените със зеленчуков бульон или с вода.

Относно цеденото кисело мляко- може да се използва също обикновено кисело мляко или заквасена сметана. Имайте предвид, че ако сложите обикновено кисело мляко, супата ще стане значително по-рядка, а пък със сметаната ще бъде доста кремообразна. Може би цеденото кисело мляко е златната среда.

Вижте как да приготвите тази свежа супа, която ще се превърне в новото ви любимо ястие за лятото:

Необходими продукти:

  • 6 глави червено цвекло
  • 1 голяма краставица
  • 3 стръка зелен лук
  • 2 ч.ч. цедено кисело мляко
  • 2 с.л. кленов сироп или захар
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. балсамов оцет
  • ½ връзка пресен копър

Начин на приготвяне:

Измийте цвеклото добре и го сложете в голяма тенджера. Залейте го със зеленчуков бульон или вода, така че да е покрито с течност и оставете да се вари.

Варете до омекване на цвеклото, това ще отнеме около 35-40 минути, в зависимост от размера на главите.

Извадете цвеклото с решетъчна лъжица и го оставете да се охлади. Прецедете течността и също я оставете да се охлади. Ще ви бъдат необходими около 4 чаши от нея.

Обелете цвеклото и го разделете на две части. Едната част ще добавите към бульона, а другата нарежете на малки кубчета.

Нарежете краставицата на кубчета, като за таратор, и накълцайте копъра и лука на ситно.

Комбинирайте нарязаното цвекло с краставиците, лука и копъра.

Сложете прецедения бульон, останалото цвекло, цеденото кисело мляко, кленовия сироп, оцета и солта в блендер.

Блендирайте до получаване на гладка смес, след което към нея добавете подготвените зеленчуци.

Разбъркайте и сложете в хладилника, за да се охлади добре.

Можете да добавите още малко цедено кисело мляко преди сервиране, както и сварено яйце.

  • Опитвали ли сте студена супа от червено цвекло?

    Супа червено цвекло
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Модерна история

Тест: 15 исторически събития от модерната история

Малкият принц

Историята на „Малкият принц“, книга за пораснали деца