„Трес лечес“, в превод „Три млека“, е пандишпанов сладкиш, който се приготвя с три вида мляко- прясно мляко, кондензирано мляко и сметана.
Резултатът е много лек и вкусен десерт, който обикновено се залива с карамелен сос.
Този сладкиш е традиционен за Латинска Америка, но се приготвя почти навсякъде по света.
Рецепта за подобен сладкиш се появява в Мексико през 19-ти век, а след това сладкишът става много популярен в Никарагуа.
През 40-те години на миналия век рецептата за торта „Трес лечес“ се появява на етикетите на кондензираното мляко на Nestlé и става много популярна в Латинска Америка, тъй като през 30-те години компанията отваря филиали в Чили, Куба, Колумбия, Мексико и Венецуела. По-късно торта „Три млека“ става популярна и в Албания, Северна Македония и други части на Европа.
Ето как да приготвите този много прост и вкусен десерт:
Необходими продукти:
За блата:
- 4 яйца
- ½ ч. захар
- ¼ ч. олио
- ¼ ч. прясно мляко
- 1 чаша брашно
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 ч.л. ванилия
- 1½ ч.л. бакпулвер
За „Трес лечес“:
- 500 мл прясно мляко
- 200 мл кондензирано мляко
- 150 мл сметана
За карамеления сос:
- ½ ч. захар
- ¼ ч. вода
- 100 мл сметана
Начин на приготвяне:
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте жълтъците със захарта. Можете да използвате или миксер, или обикновена бъркалка.
Добавете прясното мляко, олиото и ванилията. Разбъркайте добре и добавете брашното и бакпулвера.
В друга купа, която трябва да бъде много добре подсушена, сложете белтъците и добавете лимоновия сок към тях. Разбийте ги на сняг.
Прехвърлете около ¼ от белтъците при жълтъците и разбъркайте. След това добавете още малко, отново разбъркайте и така, докато добавите всички белтъци.
Изсипете сместа в намазнена тавичка и печете около 30 минути на 160 градуса.
Оставете блата да се охлади, след което го извадете от формата.
Следват млеката- слагате трите вида мляко в купа и разбърквате добре.
За да направите карамеления сос, сложете захарта и водата в незалепващ тиган. Включете котлона на ниска степен и разбърквайте непрекъснато.
Когато сместа придобие златист цвят, добавете сметаната.
Време е да „сглобите“ сладкиша. Обърнете блата наобратно, за да бъде абсолютно равен отгоре.
Надупчете го с вилица, но без да стигате до дъното, и внимателно полейте с млечната смес.
Оставете сладкиша в хладилника за 30 минути, за да може да се напои добре.
Накрая полейте с карамеления сос и оставете да престои още 20 минути.
Можете да украсите сладкиша с помощта на малко сметана и клечка за зъби.
-
Опитвали ли сте този сладкиш?
-
Да
-
Не
-