in

Сладкиш „Трес лечес“ или „Три млека“

Три млека

„Трес лечес“, в превод „Три млека“, е пандишпанов сладкиш, който се приготвя с три вида мляко- прясно мляко, кондензирано мляко и сметана.

Резултатът е много лек и вкусен десерт, който обикновено се залива с карамелен сос.

Този сладкиш е традиционен за Латинска Америка, но се приготвя почти навсякъде по света.

Рецепта за подобен сладкиш се появява в Мексико през 19-ти век, а след това сладкишът става много популярен в Никарагуа.

През 40-те години на миналия век рецептата за торта „Трес лечес“ се появява на етикетите на кондензираното мляко на Nestlé и става много популярна в Латинска Америка, тъй като през 30-те години компанията отваря филиали в Чили, Куба, Колумбия, Мексико и Венецуела. По-късно торта „Три млека“ става популярна и в Албания, Северна Македония и други части на Европа.

Ето как да приготвите този много прост и вкусен десерт:

Необходими продукти:

За блата: 

  • 4 яйца
  • ½ ч. захар
  • ¼ ч. олио
  • ¼ ч. прясно мляко
  • 1 чаша брашно
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1½ ч.л. бакпулвер

За „Трес лечес“:

  • 500 мл прясно мляко
  • 200 мл кондензирано мляко
  • 150 мл сметана

За карамеления сос:

  • ½ ч. захар
  • ¼ ч. вода
  • 100 мл сметана

Начин на приготвяне:

Разделете белтъците от жълтъците.

Разбийте жълтъците със захарта. Можете да използвате или миксер, или обикновена бъркалка.

Добавете прясното мляко, олиото и ванилията. Разбъркайте добре и добавете брашното и бакпулвера.

В друга купа, която трябва да бъде много добре подсушена, сложете белтъците и добавете лимоновия сок към тях. Разбийте ги на сняг.

Прехвърлете около ¼ от белтъците при жълтъците и разбъркайте. След това добавете още малко, отново разбъркайте и така, докато добавите всички белтъци.

Изсипете сместа в намазнена тавичка и печете около 30 минути на 160 градуса.

Оставете блата да се охлади, след което го извадете от формата.

Следват млеката- слагате трите вида мляко в купа и разбърквате добре.

За да направите карамеления сос, сложете захарта и водата в незалепващ тиган. Включете котлона на ниска степен и разбърквайте непрекъснато.

Когато сместа придобие златист цвят, добавете сметаната.

Време е да „сглобите“ сладкиша. Обърнете блата наобратно, за да бъде абсолютно равен отгоре.

Надупчете го с вилица, но без да стигате до дъното, и внимателно полейте с млечната смес.

Оставете сладкиша в хладилника за 30 минути, за да може да се напои добре.

Накрая полейте с карамеления сос и оставете да престои още 20 минути.

Можете да украсите сладкиша с помощта на малко сметана и клечка за зъби.

Loading

  • Опитвали ли сте този сладкиш?

    Три млека
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Карфиол

10 ползи от консумацията на карфиол

Момиче, спри да се оправдаваш