Днес е Никулден – един от най-големите християнски празници. Той се празнува от всички български семейства, дори тези, в които няма именици. Според традицията, на трапезата трябва да има риба с люспи, а хората най-често избират шаран.
Рибата може да бъде приготвена по различни начини, но пълненият шаран е класика за днешния ден. Обикновено плънката включва много лук, ориз, орехи, гъби и други зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 шаран
- 2 лимона
- 1 ч. ч. орехи
- 4-5 глави лук
- олио
- сол
- черен пипер
- 1 ч. ч. ориз
Начин на приготвяне:
Рибата трябва да се измие и почисти много добре.
Прави се дълбок прорез, където се слага плънката.
Единият лимон се изстисква вътре в рибата, а другият се нарязва на колелца и се нарежда вътре.
Нарязаният на ситно лук се запържва в олио. Добавете ориза и 2 ч. ч. вода.
Гответе до пълна готовност на ориза. Добавете сол и черен пипер и изпечените и нарязани на ситно орехи.
Напълнете шарана с готовата плънка. Затворете рибата с клечки за зъби, намажете я с олио и поръсете със сол и черен пипер.
Печете под фолио, заедно с 1/2 ч.ч. вода в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.
След това махнете фолиото и оставете да се запече.
-
Хапвате ли риба на Никулден?
-
Да
-
Не
-