in

Пълнен шаран за Никулден

Днес е Никулден – един от най-големите християнски празници. Той се празнува от всички български семейства, дори тези, в които няма именици. Според традицията, на трапезата трябва да има риба с люспи, а хората най-често избират шаран.

Рибата може да бъде приготвена по различни начини, но пълненият шаран е класика за днешния ден. Обикновено плънката включва много лук, ориз, орехи, гъби и други зеленчуци.

Необходими продукти:

  • 1 шаран
  • 2 лимона
  • 1 ч. ч. орехи
  • 4-5 глави лук
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • 1 ч. ч. ориз

Начин на приготвяне:

Рибата трябва да се измие и почисти много добре.

Прави се дълбок прорез, където се слага плънката.

Единият лимон се изстисква вътре в рибата, а другият се нарязва на колелца и се нарежда вътре.

Нарязаният на ситно лук се запържва в олио. Добавете ориза и 2 ч. ч. вода.

Гответе до пълна готовност на ориза. Добавете сол и черен пипер и изпечените и нарязани на ситно орехи.

Напълнете шарана с готовата плънка. Затворете рибата с клечки за зъби, намажете я с олио и поръсете със сол и черен пипер.

Печете под фолио, заедно с 1/2 ч.ч. вода в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути.

След това махнете фолиото и оставете да се запече.

Loading

  • Хапвате ли риба на Никулден?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Колко е IQ-то ви?

Снимка: Сиела

Чалга певица е министър-председател в новия роман на Иво Сиромахов