Крем супата от праз лук се приготвя много лесно. Основните съставки са картофи, праз лук, бульон и сметана. В различните рецепти има различни добавки, които придават още по-богат вкус.
Тази крем супа се свързва с Уелс и е важен елемент от уелската кухня, но такава крем супа се приготвя почти във всяко кътче на света.
В Румъния супата е много популярна и е известна като „Ciorbă de praz“, във Франция се нарича „Soupe aux poireaux“, а френската супа „Вишисоаз“ е почти същата, но се сервира студена.
Необходими продукти:
- 3-4 стръка праз лук
- 1 глава лук
- 1 голям морков
- 2 стръка целина
- 100 грама масло
- 2-3 картофа
- ½ ч. бяло вино
- 3 чаши бульон (пилешки или зеленчуков)
- 3 чаши вода
- ½ ч. сметана за готвене
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Първо измийте и нарежете праз лука, лука, моркова, целината и картофите.
Запържете зеленчуците, без картофите, в 4-5 с.л. масло за около 10 минути.
След като омекнат, добавете нарязаните на кубчета картофи, бульона, водата, виното.
Оставете да заври, след което намалете силата на котлона и оставете да къкри 10-15 минути.
Добавете останалото масло, сол и черен пипер и пасирайте.
Накрая добавете сметаната и сервирайте.
-
Обичате ли праз лук?
-
Да
-
Не
-