Тази шоколадова торта е изключително вкусна и много ефектна. Можете да я декорирате по различни начини и да бъде подходяща за различни поводи. Тук декорацията е с шишарки и елхови клонки, което я прави чудесен избор за десерт на Коледа.
Необходими продукти:
- 220 грама брашно
- 60 какао на прах
- 350 грама захар
- 2 ч. л. сода за хляб
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. кафе (по избор)
- 120 мл олио
- 2 яйца
- 2 ч. л. ванилия
- 240 мл прясно мляко
- 1 с. л. оцет
За крема:
- 290 грама масло
- 420 грама пудра захар
- 65 грама какао
- 4-5 с. л. сметана
- 1 ч. л. ванилия
Начин на приготвяне:
Разбъркайте брашното, какаото, захарта, содата, бакпулвера, кафето.
Сложете оцета в млякото и оставете за около 10 минути.
В друг съд разбийте с миксера олиото, яйцата и ванилията. Добавете и прясното мляко с оцет. След като сте разбили тази смес добре, комбинирайте сухите и мокрите съставки.
Печете блатовете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Можете да изпечете цялата смес във форма за торта и след това да я разрежете на 2 или 3 блата по избор. Другият вариант е да разпределите сместа в тави и да печете блатовете отделно.
Пекат се около 30 минути, като проверявате дали са готови с клечка за зъби.
За крема, разбийте маслото с миксер, добавете пудрата захар, какаото, сметаната и ванилията. Ако кремът стане твърде течен, добавете още пудра захар, а ако е прекалено гъст, можете да го разредите с малко сметана.
Когато блатовете са добре изстинали, сглобете тортата, като редувате блат и крем. Накрая покрийте цялата торта отгоре и отстрани с останалия крем.
Декорирайте по желание. Може да наредите шишарки, елхови клонки, парчета мандарини и всякакви други коледни декорации.
-
Шоколадова или сметанова торта предпочитате?
-
Шоколадова
-
Сметанова
-