in

Класически черешов пай

Черешов пай

Черешовият пай е американски десерт, който се приготвя от тесто за пай и се пълни с плънка от череши. Обикновено се сервира с топка ванилов сладолед или бита сметана.

Въпреки че се нарича черешов пай, обикновено се приготвя с вишни. Другият вариант е да се използват черни череши или череши Морело.

В Америка черешовият пай се приготвя за повечето големи празници през лятото- Деня на независимостта (4 юли), Деня на Канада (1 юли) и други, тъй като съвпадат със сезона на черешите.

Вече започват да се появяват череши и у нас, така че можете да приготвите този ужасно вкусен американски десерт. Ето как:

Необходими продукти:

  • 400 грама брашно
  • 50 грама бадеми
  • 225 грама масло
  • 75 грама пудра захар
  • 2 жълтъка

За пълнежа:

  • 800 грама череши
  • 150 грама сладко от череши
  • 50 грама пудра захар
  • 2½ с.л. царевично брашно
  • 1 белтък

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го комбинирайте със смлените бадеми (запазете 2 с.л. от тях), маслото, захарта и щипка сол.

Разбъркайте добре, можете да използвате и кухненски робот.

Разбъркайте жълтъците с 2 с.л. вода и добавете и тази смес към брашното.

Сместа ще започне да наподобява тесто, прехвърлете го върху набрашнена повърхност и започнете да месите с ръце.

Когато се получи меко тесто, разделете го на две части, увийте всяка от тях в найлоново фолио и ги сложете в хладилника за 30 минути.

Махнете костилките на черешите, като ги разрежете и извадите или с помощта на уред за премахване на костилки.

Комбинирайте почистените череши със сладкото, захарта и царевичното нишесте.

Извадете тестото от хладилика и пуснете фурната на 180 градуса.

Разточете тестото, докато стане достатъчно голямо, за да покрие дъното и стените на форма или тава с диаметър 25 см.

Прехвърлете го във формата и поръсете с останалите смлени бадеми. Разпределете плънката върху тестото.

Разточете и останалото тесто и го нарежете на широки ленти.

Наредете ги върху плънката, като ги кръстосвате.

С остър нож изрежете излишното тесто.

Разбийте белтъка с малко пудра захар и намажете пая.

Печете около 1 час.

Сервирайте с топка ванилов сладолед.

Loading

  • Обичате ли пайове?

    Пай
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дигитален детокс – защо ни е необходим

„Мери Джейн“ – завладяващ ритъм, мода и усещането за свобода